Brüsszelben olyan rossz a járványhelyzet, hogy az ország más tartományaiba vihetik át a koronavírusos betegeket

2021. augusztus 29. – 14:09

Másolás

Vágólapra másolva

Az intenzív osztályok telítettsége miatt a brüsszeli kórházak hétfőtől más régiók egészségügyi intézményeibe szállíthatják át a koronavírussal fertőzött betegeket; a vírus okozta szövődményekben elhunytak száma meredeken, 83 százalékkal emelkedett, írja az MTI.

A belga fővároshoz tartozó régió kórházainak intenzív osztályain fekvő betegek legalább fele koronavírus-fertőzés miatt került az intézményekbe. A betegek más régiók közötti elosztását az intenzív osztályok telítettsége mellett az is indokolja, hogy „különböző okok miatt nincs elegendő személyzet” a betegek ellátására. Belgium többi tartományában jobb az ellátottsági helyzet, a rendelkezésre álló legfrissebb adatok szerint körülbelül nyolcvan olyan kórház van még az országban, ahol alig vannak betegek az intenzív osztályokon – közölte egy egészségügyi forrás.

Kórházi kezelésre szoruló koronavírus-fertőzöttek számának alakulása Belgiumban az elmúlt két hónapban – Grafikon: OWID
Kórházi kezelésre szoruló koronavírus-fertőzöttek számának alakulása Belgiumban az elmúlt két hónapban – Grafikon: OWID

Brüsszel járványügyi szempontból Európa legrosszabb helyzetben lévő régiói közé tartozik. A fővárosi régió a legkockázatosabb, sötétvörös besorolást kapott az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) vonatkozó térképén csütörtökön. A legutóbbi adatok szerint Brüsszelben 100 ezer lakosra 518 új fertőzéses eset jut. Az ország déli, francia nyelvű régiója, Vallónia piros, az északi, flamand nyelvű régió, Flandria narancssárga besorolású maradt.

A belga közegészségügyi hatóság legfrissebb tájékoztatása szerint a koronavírus-fertőzés terjedése az elmúlt hét nap viszonylatában két százalékos növekedést mutat. Az elmúlt hétnapos periódusban 1971-re emelkedett az újonnan fertőzöttek átlagos napi száma.

Naponta átlagosan több mint 58 embert szállítanak kórházba a koronavírus-fertőzés miatt, arányuk stabil maradt az előző hétnapos időszakhoz képest. Jelenleg 597 beteget ápolnak belga kórházakban, kettő százalékkal többet, mint egy hete. Köztük 182-en részesülnek intenzív ellátásban, arányuk egy hét alatt szintén kettő százalékkal emelkedett. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeiben az előző időszakhoz képest 83 százalékkal többen, naponta átlagosan hatan haltak meg.

A Telexikon negyedik részében azt jártuk körbe, hogyan jönnek létre a mutációk, ki áll nyerésre a vakcinák és a variánsok közti versenyfutásban, és mennyire borítja fel az esélyeket a delta variáns.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!