Kuba saját fejlesztésű vakcinákkal küzd a koronavírus ellen

2021. augusztus 21. – 16:07

frissítve

Kuba saját fejlesztésű vakcinákkal küzd a koronavírus ellen
Egy idős férfi vár az Abdala vakcinájára egy havannai oltóponton 2021. augusztus 2-án – Fotó: YAMIL LAGE / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A kubai gyógyszerfelügyelet két újabb kubai fejlesztésű, koronavírus elleni vakcina használatát hagyta jóvá – írja az Euronews.

A most engedélyezett Soberana 2 és a Soberana Plusról a kubai hatóság azt állítja, hogy a hatékonysága 90 százalék feletti. Ezt az adatot ugyanakkor sokan vitatják arra hivatkozva, hogy független forrás eddig ezt nem erősítette meg, az oltóanyagok hatékonyságáról szóló kutatások módszertanát és eredményeit pedig eddig nem publikálták nemzetközi szaklapokban.

A Soberana 02-t Kuba Iránnal közösen fejlesztette ki. Az iráni hatóságok ezt az oltóanyagot Pasteurcovac néven engedélyezték vészhelyzeti felhasználásra.

A 11 milliós Kuba nem áll jól jelenleg a járvány elleni küzdelemben. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az elmúlt 15 napban a százezer főre jutó fertőzöttek száma 1173, ami jelenleg legrosszabb elfordulási aránynak számít az egész amerikai kontinensen.

Kubában a koronavírus elleni küzdelmet az amerikai gazdasági embargó, a gyógyszerhiány, az oxigénhiány, a túlzsúfolt kórházak és az összeomlott temetkezési szolgáltatások hatásai is nehezítik. A Kubát és Iránt sújtó amerikai szankciók elvben nem vonatkoznak a gyógyszerekre és orvosi eszközökre, de a gyakorlatban meggátolják a külföldi cégeket, hogy szerződést kössenek ezekkel az országokkal, a bankokat pedig abban, hogy végrehajtsák az érintett országokat érintő tranzakciókat.

Az országban júliusban már engedélyezték a szintén kubai fejlesztésű Abdala nevű vakcina vészhelyzeti alkalmazását. Ez volt az első, Latin-Amerikában fejlesztett koronavírus elleni oltóanyag.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!