Elszabadultak az indulatok Melbourne-ben a lezárások miatt

2021. augusztus 21. – 22:24

frissítve

Elszabadultak az indulatok Melbourne-ben a lezárások miatt
A lezárások ellen tiltakozó tömeg Melbourne-ben – Fotó: William WEST / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Több ezren tüntettek a járványügyi korlátozások ellen Ausztrália nagyvárosaiban szombaton. Melbourne-ben körülbelül négyezren vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak a néhány órával korábban bejelentett, egész Viktória államra kiterjedő karantén ellen. A rendőrök helyenként könnygázzal próbálták megfékezni a tüntetőket, az összecsapásokban hat rendőr sérült meg komolyabban. Több mint 200 embert tartóztattak le, és sokakat bírságoltak meg a járványügyi előírások megsértése miatt. Sydney-ben csak egy rendőr sérült meg, és 47 tüntetőt tartóztattak le.

Ausztráliában még soha sem volt annyira súlyos a járványhelyzet, mint most, ami elsősorban a jóval fertőzőbb delta variás terjedésének tudható be, Sydney-ben például 886 új koronavírusos esetet regisztráltak szombaton.

A delta variáns megjelenése előtt Ausztrália sikerrel védekezett a koronavírus ellen, alig érintette az országot a járvány. Mostanra ez megváltozott, emiatt is vezették be a korábbinál szigorúbb intézkedéseket. Az oltási kampány ugyanakkor csak lassan halad, részben azért, mert még mindig sokan vannak, akik nem akarják felvenni az oltást. Ausztrália teljes lakosságának csupán 22 százaléka kapta meg az oltás mindkét adagját, ami messze elmarad az amerikai vagy a brit átoltottsági szinttől.

Sydney-ben pénteken hosszabbították meg szeptember 30-ig a korlátozásokat, a leginkább fertőzött városrészekben pedig kijárási tilalmat rendeltek el. Korábban katonákat vezényeltek a városba, hogy az emberek betartsák az elrendelt intézkedéseket. (via CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!