Ezrével próbálnak menekülni az emberek Vietnám legnagyobb városából

2021. augusztus 16. – 16:27

Másolás

Vágólapra másolva

Vietnámot a hatékony és gyors karanténoknak köszönhetően nem érintette különösebben súlyosan 2020-ban a koronavírus-világjárvány, egyfajta bezzegországként nézett rá a fél világ. Ennek idén nyár elején lett vége, amikor a járvány elszabadult a délkelet-ázsiai országban. Június elejéig összesen 7500 fertőzöttet regisztráltak az országban, ez július elejére 17 ezerre nőtt, most pedig már 270 ezer felett van, és nagyjából napi 10 ezerrel növekszik. A halottak száma július elején még 100 alatt volt, ma a 6000-hez közelít. Az oltási program nagyon lassan halad, jelenleg a lakosság 14%-a kapott meg legalább egy adag vakcinát (az oltási hajlandóság viszont kiemelkedően magas, 98%-ra mérik).

A helyzet az ország legnagyobb városában, a 9 milliós Ho Si Minh-városban (elterjedtebb, bár nem hivatalos nevén: Saigon) a legvészesebb, itt az utóbbi napokban 200-250 a halottak átlagos száma. A kórházak túlterhelődtek, és egyre inkább emberhiánnyal küzdenek.

A várost ezrével próbálják elhagyni a lezárások miatt munkanélkülivé vált munkások, jellemzően motorbiciklire pakolva minden ingóságukat. Vasárnap óta a hatóságok blokádot tartanak fenn a városból kivezető utakon, és nem engedik ki a menekülőket. A busz- és vonatállomásokon is komoly tumultusok alakultak ki emiatt a Reuters tudósítása szerint. A kormány attól tart, hogy a menekülés szétterjesztené a fertőzést az egész országban, viszont rengetegen veszítették el a munkájukat, és azzal a megélhetésüket – ők azt mondják, ha nem fertőződnek meg, akkor is éhen halnak előbb-utóbb. A kormány most rendkívüli segélyekkel próbálja kezelni a helyzetet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!