A teljesen beoltottak alig 1 százaléka fertőződik meg egy amerikai elemzés szerint

Másolás

Vágólapra másolva

A vakcinákkal kapcsolatos sok tévhit közül az egyik leggyakoribb, hogy már a fertőzést is teljesen meg kellene akadályozniuk, és csak akkor jók, ha ezt 100 százalékban meg is teszik. Valójában azonban az elsődleges funkciójuk nem a fertőzés, hanem a megbetegedés, abból is a súlyosabb fajta megakadályozása, és ebben akkor is nagyon hatékonyak, ha kis számban elő-elő is fordulnak úgynevezett áttöréses megbetegedések.

Az egy előre kevéssé várt extra, hogy sok vakcina már a fertőzést is nagy arányban képes megelőzni. Erre adott újabb bizonyítékot egy új amerikai vizsgálat: a Kaiser Family Foundation (KFF) nevű nonprofit szervezet a hivatalos járványadatok elemzésével megállapította, hogy a teljesen beoltottak kevesebb mint 1 százaléka fertőződött meg – írja a CNN.

A központi kormányzat csak a súlyos, illetve a halállal végződő áttöréses eseteket tartja nyilván, ilyenből a jelenlegi adatok alapján nagyon kevés van: a teljesen beoltottak 0,004 százaléka került kórházba a Covid-19 miatt, és ugyanők 0,001 százaléka halt bele a betegségbe.

A KFF most nem ezt, hanem az áttöréses fertőzések számát nézte meg. Ezt nagyjából az amerikai államok fele tartja nyilván, és ezek mindegyikében 1 százalék alatt maradt az arány a teljesen beoltottak között. A legkevesebb ilyen eset Connecticutban volt (0,01 százalék), míg a legtöbb Oklahomában (0,9 százalék).

A KFF azt is megállapította, hogy az összes fertőzött több mint 90 százaléka került ki az oltatlanok közül, míg a kórházi ápolást igénylő és a halállal végződő eseteknél ugyanez a szám 95 százalék. A legtöbb államban a fertőzöttek 98 százaléka volt oltatlan. (A fentebbi, 1 százalék alatti számok és ennek a 10 százaléknak a különbsége abból adódik, hogy előbbiek a teljesen oltottakra vonatkoznak, utóbbiban viszont a részlegesen beoltottak, azaz a kettőből csak egy oltást kapottak is beleszámítanak.)

Mindebben változást hozhat, hogy a mindenhol épp dominánssá váló delta variáns, mivel sokkal fertőzőképesebb, az első adatok szerint nagyobb arányban okoz áttöréses fertőzést, illetve az így megfertőződő oltottak számottevő mértékben képesek továbbfertőzni is. A súlyos megbetegedés ellen azonban a vakcinák a jelek szerint továbbra is nagy hatásfokkal védenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!