Bécsben hamarosan strandról strandra jár az oltóhajó

2021. július 16. – 13:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az osztrák főváros legújabb fegyvere a koronavírus elleni harcban egy úgynevezett oltóhajó – derül ki Bécs külképviseleti irodájának pénteki sajtóközleményéből. A kisméretű hajó hétvégénként fog közlekedni az Öreg-Duna strandjai között, és mobil pontokon várja majd az oltakozni vágyókat, akiknek nem lesz szükségük előzetes regisztrációra.

Ha valaki ezt úgy képzeli el, hogy a matrózok a fedélzeten adják be a vakcinákat, azt ezen a ponton el kell keserítenünk. A humanitárius szervezetek önkénteseiből összeálló legénység ugyanis nem konkrétan a hajó fedélzetén alakítja ki a mobil oltópontokat, hanem kikötés után, a parton, padok, asztalok és árnyékolók segítségével.

A hajó a felnőtteknek a Johnson & Johnson egydózisú vakcináját szállítja, a 18 év alattiaknak pedig a Pfizer első adagját tudja strandhoz vinni.

A tervek szerint óránként 16 ember kaphat koronavírus elleni oltást az oltóhajóról, amely először július 25-én indul majd útjára, aztán egész nyáron elérhető lesz. Péntekenként 15 és 19 óra között, szombaton és vasárnap pedig 11 és 19 óra között közlekedik majd.

Michael Ludwig polgármester és az oltóhajó legénysége – Fotó: C.Jobst/PID
Michael Ludwig polgármester és az oltóhajó legénysége – Fotó: C.Jobst/PID

Az oltóhajó egyébként nem az első olyan kezdeményezés, ami spontán oltakozási lehetőséggel várja a bécsieket. Június közepe óta az Austria Centerbe, a Városháza előtti tér oltópontjára és a Duna-szigetre is ellátogathatnak azok, akik előregisztráció nélkül szeretnének oltást kapni.

Ha az első oltóhajó elég népszerű lesz, az Új-Dunán is szolgálatba állhatnak hasonló hajók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!