Szlovéniában is megjelent a delta plusz variáns

2021. július 08. – 14:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már két mintában azonosították a koronavírus delta plusz variánsát (B.1.617.2.1), amely a delta variáns egy módosult változata – írta meg csütörtökön az MTI a szlovén Nemzeti Egészségügyi, Környezetvédelmi és Élelmiszeripari Laboratóriumra hivatkozva. Az országban az elmúlt három hétben 134 esetben igazolták a gyorsabban terjedő delta variánst, ami a pozitív minták 41 százalékát tette ki. A delta plusz mutációt a június 21–27. között bevizsgált pozitív minták között azonosították.

Az új vírusvariáns az Indiában márciusban azonosított, delta nevű vírustörzs mutációja. A delta fertőzőképessége – akárcsak a brit és a brazil mutációé – erősebb a kínai Vuhanban másfél évvel ezelőtt azonosított koronavírusnál. A Medical News Today cikke szerint a delta pluszban, ami most már a világ legalább 11 országában van jelen, a deltához képest a tüskefehérjében történt módosulás, méghozzá a K417N számú. Ez a módosulás amúgy a béta és gamma variánsokban is fellelhető, amiket a kutatók először Dél-Afrikában és Brazíliában mutattak ki.

A kutatók azt egyelőre csak feltételezik, hogy a delta plusz esetleg fertőzőbb lehet, mint az Indiában felbukkant, egyébként is elég gyorsan terjedő delta, arról pedig végképp nincs elég adatuk, hogy az oltások hogyan működnek ellene. Indiában mindenesetre tesztelik a vakcinákat a delta plusz módosulással szemben, napokon belül várható eredmény.

Csütörtökre 68 új fertőzöttet jegyeztek fel az országban, ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 257 ezret. Az elmúlt 24 órában egy beteg halt meg, így a halálos áldozatok száma 4746-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 47-en vannak kórházban, tízen közülük intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmilliós lakosú Szlovéniában eddig 837 190-en kaptak védőoltást, közülük 719 514-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 40, illetve 34 százaléka.

Kövess minket Facebookon is!