Szlovákia visszaküldi Oroszországnak a tőlük vásárolt Szputnyik V vakcinák 80 százalékát

2021. július 3. – 00:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szlovákia visszaadja Oroszországnak a tőlük vásárolt Szputnyik V vakcinák nagy hányadát, ugyanis a szlovákok közül alig akar valaki, az Európai Gyógyszerügynökség által még nem jóváhagyott vakcinával oltani, írja a Reuters.

Szlovákia a márciusban importált 200 ezer adagból 160 ezret szállított vissza, 9,95 dolláros adagonkénti áron, ami megegyezik az eredeti beszerzési árral – közölte a szlovák egészségügyi minisztérium szóvivője.

Igor Matovic szlovák miniszterelnök márciusban belebukott abba, hogy koalíciós partnerei hozzájárulása nélkül, Magyarország segítségével több százezer adag Szputnyik V vakcinát rendelt Oroszországból.

A szlovákiai gyógyszerügynökség, a SUKL elutasította a Sputnik V használatára vonatkozó ajánlás kiadását, a gyártó elégtelen adataira hivatkozva. A kormány végül a múlt hónapban engedélyezte a Szputnyik V használatát azok számára, akik más, EU-ban regisztrált oltóanyagok helyett inkább ezzel oltatnák be magukat, de a lakossági érdeklődés messze elmaradt a rendelkezésre álló mennyiségtől.

Az egészségügyi minisztérium pénteken közölte, hogy mindössze 10 500 szlovákiai lakos kapta meg az orosz vakcina első adagját. További 8 ezren vannak várólistán a kétadagos készítményre. Az Európai Unióban egyelőre kizárólag Magyarországon és Szlovákiában engedélyezték a Szputnyik V vakcina használatát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!