A májusban covidban meghaltak 99,2%-a oltatlan volt

2021. június 30. – 16:45

Másolás

Vágólapra másolva

A 2021 májusi adatok szerint a coviddal kórházba került amerikaiaknak mindössze 1,1%-a (107 ezer emberből 1200) kapta el a fertőzést úgy, hogy már átesett a védőoltáson. A covidos haláleseteknél ez az arány még alacsonyabb, 0,8% (18 ezerből 150). Ezt az amerikai járványügyi hivatal adataiból az AP hírügynökség elemzése mutatta ki.

Ez egybevág azzal, amit néhány hete Andy Slavitt, a Biden-kormány egészségügyi tanácsadója nyilatkozott, ő úgy becsülte a covidos halálesetek 98-99%-a oltatlan emberet érint, és különösen tragikus, hogy szinte az összes ilyen halál megelőzhető lett volna.

Az USA-ban a Pfizer, a Moderna, és a Johnson&Johnson vakcináját használják az oltási programban, a népesség 63%-a kapott meg már legalább egy adagot, 53% mindkettőt. (Ez egyébként kicsit magasabb adat, mint a magyar, ahol 50, illetve 56% a félig, illetve teljesen vakcináltak aránya.) Az oltások beadásának üteme azonban – ahogyan Magyarországon is – május óta folyamatos lassulást mutat, és a kutatók attól tartanak, az oltatlanok aránya egyszerűen nem fog olyan alacsony szintre csökkenni, hogy önmagával az oltással elérjük a nyájimmunitást.

Amerikában 620 ezer áldozatot szedett eddig a járvány, de az oltási program januári beindulása óta drasztikusan javul a helyzet: napi 4000-ről napi 2-300-ra csökkent a halálozások száma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!