Magyarország kínai vakcinát adományoz két balkáni országnak

2021. június 28. – 16:00

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország 200-200 ezer koronavírus elleni vakcinát ad Montenegrónak és Bosznia-Hercegovinának, hogy nagyobb legyen a védettség a két országban – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a V4-csoport lengyelországi találkozóján, ahol részt vettek a nyugat-balkáni országok diplomáciai vezetői is.

„Minél védettebbek a szomszédok, annál biztonságosabb helyzetbe kerül Magyarország is egészségügyi szempontból”

– mondta Szijjártó Rogalinban az MTI beszámolója szerint.

A két ország a kínai Sinopharm vakcinájából kap, amelynek a használatát a helyi hatóságok már korábban jóváhagyták. A nekik szánt adagokat júliusban szállítják ki. Az adományozást a kínai gyártó is jóváhagyta.

„Magyarországon mindent megtettünk annak érdekében, hogy a leggyorsabban tudjuk szavatolni a magyar emberek egészségügyi biztonságát” – mondta Szijjártó, utalva arra, hogy a napokban öt és fél millió magyar lesz beoltva legalább egy adaggal.

A V4-ek és a Nyugat-Balkán országainak diplomatái minden évben találkoznak. Szijjártó szerint a két térség nemcsak az egészségügyi helyezetben van egymásra van utalva, hanem a migráció megállítása terén, illetve gazdasági vonatkozásban is, hiszen az Európai Unió és a Nyugat-Balkán összes kereskedelmi forgalmának húsz százalékát Közép-Európa bonyolítja le – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!