ECDC: Augusztus végére a fertőzések 90 százalékáért a delta variáns lehet majd a felelős

2021. június 23. – 19:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Idén nyáron Európa-szerte a koronavírus Indiában azonosított delta változata lesz a meghatározó – írja az MTI az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) előrejelzése alapján. A dokumentum itt érhető el.

Az ECDC közlése szerint a delta változat (B.1.617.2) 40-60 százalékkal fertőzőbb, mint az Angliában azonosított alfa (B.1.1.7) variáns.

A szakértők becslése szerint az Európai Unió tagállamaiban, valamint a társult országokban, így Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben a vírus delta variánsa okozza majd a fertőzések 70 százalékát, augusztus végére viszont ez az arány a 90 százalékot is elérheti.

„Nagyon valószínű, hogy nyáron a delta változat fog terjedni, elsősorban az oltási kampányból kimaradó fiatalok körében. Emiatt a sérülékenyebbeknél is magasabb lesz a fertőzés, a betegség súlyos formájú kialakulásának, illetve a halálozásnak a veszélye”

– mondta Andrea Ammon, az ECDC igazgatója.

Az ECDC ezért az immunizálás felgyorsítására szólította fel az egészségügyi hatóságokat.

A laboratóriumi kísérletekből, illetve a valós életből leszűrt tapasztalatok egy dologban megegyeznek:

egyetlen adag védőoltás csak korlátozott védelmet nyújt a delta variánssal szemben.

Az Európai Unió 27 tagállamában és a három társult országban eddig a nyolcvan év feletti lakosság mindössze 30, a hatvan év felettieknek pedig csupán körülbelül 40 százaléka kapta meg mindkét védőoltást.

„Ebben a stádiumban nagyon fontos, hogy a védőoltás második adagját az első adag után engedélyezett legkisebb intervallumban adják be, hogy felgyorsítsák a sérülékeny rétegek védelmének ritmusát”

– írta Andrea Ammon.

A hivatal előrejelzése szerint „a nem gyógyszerészeti jellegű intézkedések minden, június elejei enyhítése az Európai Unióban, illetve az Európai Gazdasági Térségen belül a napi új fertőzések számának gyors és jelentős felgyorsulásához vezethet valamennyi korosztályban a nyár folyamán”.

Az ECDC szerint ez a növekedés a kórházi kezelések és a halálesetek olyan emelkedéséhez vezethet, mint amilyet 2020 őszén tapasztaltak, ha nem hoznak újabb intézkedéseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!