Kuba két saját vakcinát is kifejlesztett, az egyik 92 százalékos hatásosságú

2021. június 22. – 05:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kubában előállították a koronavírus elleni első latin-amerikai védőoltásokat, amelyek komoly hatékonyságot mutatnak a betegség ellen – jelentette be hétfőn a vakcinát kifejlesztő helyi laboratórium.

Az Abdala névre keresztelt vakcina, amelyet hamarosan engedélyeztetnek, három adag után mutat 92,28 százalékos hatásosságot – közölte a Twitteren a BioCuba állami gyógyszeripari csoport. Az egység része a Géntechnológiai és Biotechnológiai Központnak (CIGB). Az Abdala a klinikai vizsgálatok utolsó szakaszában van, várhatóan június végén vagy július elején kapja meg a kubai hatóságok hivatalos engedélyét.

Az Abdala egy úgynevezett fehérjealegység- (subunit) vakcina, ami a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének laboratóriumi változatát használja. Az oltás egy hatásnövelő adjuváns segítségével ösztönzi arra a szervezetet, hogy gyors immunválaszt adjon. Ilyen elven működik az amerikai Novavax cég koronavírus elleni vakcinája, de vannak ilyen típusú modern influenza-, heptatis B- és HPV-oltások is.

Egy egészségügyi dolgozót oltanak be az Abdala második dózisával Cienfuegosban – Fotó: Yamil Lage / AFP
Egy egészségügyi dolgozót oltanak be az Abdala második dózisával Cienfuegosban – Fotó: Yamil Lage / AFP

A hírt megosztotta Twitter-oldalán Miguel Díaz-Canel kubai elnök, aki egyben gratulált a sikerhez, közölte az MTI. Azt írta, hogy annak az országnak a tudósai, amelyet a járvány két hulláma is sújtott, minden akadályt legyőzve, két nagyon hatékony vakcinát állítottak elő: a Soberana 2-t és az Abdalát.

Néhány nappal korábban, szombaton a Finlay Vakcinák Intézete jelentette be, hogy az engedélyezés előtt álló védőoltása, a Soberana 2 hatvankét százalékos hatásosságot mutat a háromadagos vakcina két adagjának beadása után. Ez az oltóanyag egy konjugált vakcina, azaz egy gyengébb antigén hordozójaként egy erősebb antigént használ, hogy erősebb immunválaszt váltson ki. Ebben az esetben a koronavírus tüskefehérjéje a szervezetbe juttatandó, gyengébb antigén, amelyet a tetanuszt okozó baktérium toxinjával kombináltak.

Ez „megnyugtató” eredmény, mert számol azokkal a vírusmutánsokkal amelyek a karibi országban már elterjedtek – mondta Vicente Verez, az intézet igazgatója a helyi sajtónak. A várható engedélyezésük után ezek lesznek az első koronavírus-vakcinák, amelyeket Latin-Amerikában fejlesztettek ki és gyártanak.

A 11 millió lakosú Kuba az 1962 óta érvényben lévő gazdasági embargó miatt a nyolcvanas években kezdett el gyógyszereket kifejleszteni. Az immunizációs programban szereplő tizenhárom vakcinából nyolc helyi gyártású.

A hivatalosan közölt adatok azt mutatják, hogy az országban most zajlik a harmadik, legerősebb hullám, de ezt a hatóságok kontroll alatt tartják: az új fertőzöttek száma naponta 1000-1500 között van, naponta 10-15 haláleset történik. Eddig 1170 ember halt meg Kubában a koronavírussal összefüggésben.

Az országot erősen sújtotta a turizmus leállása. Kuba azt tervezi, hogy augusztusra a lakosság 70 százalékát, az év végére pedig a teljes lakosságot beoltják a koronavírus elleni vakcinával. Az ezen felüli mennyiség egy részét külföldre adják el, illetve felmerült az is, hogy beindítják a vakcinaturizmust.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!