Kínában már több mint egymilliárd adagnyi vakcinát adtak be

2021. június 20. – 15:27

Másolás

Vágólapra másolva

Kínában már több mint egymilliárd dózis, koronavírus elleni vakcinát adtak be a lakosságnak szombatig – számolt be a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság az MTI beszámolója szerint.

A bizottság adatai szerint az oltási kampány jelenlegi szakaszában országszerte százmillió adag oltóanyaggal tudnak beoltani embereket hat nap alatt. Az elmúlt héten naponta húszmillió védőoltást adtak be a lakosságnak, ami a kampány ütemének gyorsulását jelenti az áprilisi, napi 4,8 millió dózishoz, valamint a májusi, napi 12,5 millió dózishoz képest.

A China Daily című kínai lap cikke szerint kínai szakértők és tisztségviselők korábban úgy nyilatkoztak, hogy az 1,41 milliárdos népességű ország lakosságának 80 százalékát kell beoltani a koronavírussal szembeni nyájimmunitás eléréséhez. Az ország fővárosában, Pekingben a tizennyolc éven felüli lakosok 80 százaléka, vagyis 15,6 millió ember már megkapta az összes szükséges adag vakcinát a védettséghez.

Eddig két kínai fejlesztésű oltóanyag – a Sinopharm, valamint a Sinovac – kapott engedélyt sürgősségi alkalmazásra az Egészségügyi Világszervezettől. Az engedéllyel lehetővé vált, hogy a vakcinákat felhasználják a COVAX globális vakcinaelosztó kezdeményezés keretében, a rászoruló országok megsegítésére is. Jó néhány olyan kutatás látott azonban napvilágot, ami a kínai vakcinál hatásosságát elég alacsonyra teszi.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!