A WHO speciális megfigyelés alatt tartja a koronavírus Latin-Amerikában terjedő lambda változatát

2021. június 16. – 19:31

Másolás

Vágólapra másolva

Speciális megfigyelés alatt tartja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a koronavírus eddig főként Latin-Amerikában megjelent, lambda elnevezésű változatát. Az ENSZ egészségügyi szervezete szerint ezt a változatot eddig 29 országban azonosították.

A lambda számos mutációt hordoz, amelyek következtében lehetséges, hogy nagyobb a terjedési képessége, vagy jobban ellenáll a semlegesítő antitesteknek

- áll a WHO szerdán kiadott jelentésében, de egyelőre nincsenek megbízható tanulmányok, illetve gyártási tapasztalatok erre.

A Lambda variánst először Peruban azonosították 2020 augusztusában. Április óta Peruban a megvizsgált Covid-fertőzések 81 százalékát okozta a lambda variáns. Argentínában és Chilében az elmúlt két hónapban ez az arány az összes fertőzött mintegy egyharmada volt. Chilében a fertőzések 32 százalékát okozta ez a variáns, amelynél csak az elsőként Brazíliában azonosított gamma változat aránya jelentősebb.

A WHO két kategóriába sorolja a koronavírus-változatokat:

  • az egyikbe tartoznak a fokozott figyelmet igénylő változatok, amelyek csoportos fertőzést okoznak, és több országban fordulnak elő
  • a másik csoportot az aggodalmat kiváltó variánsok jelentik, amelyek bizonyítottan fertőzőbbek, nehezebb őket ellenőrzés alatt tartani, és több súlyos betegséget idéznek elő.

Ez utóbbi csoportba került át a gyors terjedése miatt az előző csoportból az elsőként Indiában azonosított delta variáns, amely már Magyarországon is jelen van. A brit hatóságok a delta változat terjedése miatt elhalasztották a járvány miatt elrendelt korlátozások tervezett feloldását.

Kövess minket Facebookon is!