A fel nem használt vakcináinak háromnegyedét a rászoruló országoknak adja az USA

2021. június 3. – 20:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden csütörtökön bejelentette, hogy az Egyesült Államok fel nem használt koronavírus elleni vakcináinak 75 százalékát a COVAX globális oltásmegosztó programnak ajánlja fel – írta meg az Associated Press.

Az első, 25 millió dózist számláló adományból a Fehér Ház szerint 19 millió adag jut a COVAX-nak, 6 millió adagot Dél- és Közép-Amerikának, 7 milliót Ázsiának, 5 milliót pedig Afrikának adnak. Az Egyesült Államok felajánlása minden bizonnyal lendületet ad majd a COVAX programnak, ami a mai napig 76 millió dózist juttatott a rászoruló országokba.

Az Egyesült Államok célja, hogy június végéig 80 millió adagot osszanak szét a vakcinákból, ennek nagy részét a COVAX programon keresztül. Az ország többletének 25 százalékát tartalékként tartják majd fenn vészhelyzetekre, de adott esetben ezt is eladományozhatják egyes szövetségeseiknek.

„Amíg ez a járvány a világ bármely pontján tombol, az amerikai emberek továbbra is ki lesznek szolgáltatva” – mondta Biden.

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója hozzátette: nem szabnak semmilyen feltételt cserébe, ahogy más országok teszik azt, kizárólag a közegészségügyi helyzet javítása és a járvány megszüntetése érdekében adják az oltóanyagot a rászoruló országoknak.

Mindeközben az Egyesült Államokban az utóbbi időben jelentősen csökkent az oltás iránti kereslet. Eddig a felnőttek több mint 63 százaléka kapta meg az első dózist.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!