Szingapúrban már használják a koronavírus-szondát, ami egy percen belül eredményt ad

2021. május 24. – 19:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szingapúrban kísérleti jelleggel a világon elsőként vezették be a tüdőből kifújt levegőt elemző koronavírus-gyorstesztet. A teszt egy percen belül ad eredményt – közölte a Szingapúri Egyetem (NUS).

Az egyetem által alapított cég (Breathonix) a városállam egészségügyi minisztériumával közösen fejlesztette ki az új eljárást. A BreFence Go Covid-19 Breath Test System névre hallgató eszközt Malajzia és Szingapúr határán használják az érkezők szűrésére.

A berendezés a tüdőből kifújt levegőben azonosítja azokat az illékony szerves vegyületeket (VOC), amelyek a koronavírus-fertőzés biomarkerei. Ha az eszköz valakinél pozitív eredményt jelez, csak annál kell megerősítésképpen megcsinálni a kellemetlen PCR-tesztet. Ezzel gyorsítható a határátkelés. A gépet a szingapúri repülőtéren és Dubajban is tesztelik.

A gép használata a rendőrségi alkoholszondákhoz hasonlóan nem igényel egészségügyi végzettséget és laboratóriumi hátteret. Az alanyoknak is sokkal kényelmesebb, mert csak egy steril, egyszerhasználatos csőbe kell belefújniuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!