Mágnessel buktatnák le a konteósok az oltással beadott mikrocsipet

2021. május 17. – 20:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több olyan, jellemzően angol nyelvű videó is terjedni kezdett az elmúlt időszakban a közösségi oldalakon, amelyekben magukat a koronavírus ellen beoltottnak mondó emberek azt állítják, megtapad a mágnes a karjukon, ott, ahová az oltást szokták adni. Itt egy példa:

Ezek a videók lennének hivatottak bizonyítani azt az ősrégi és töretlen népszerűségű összeesküvés-elméletet, hogy a vakcinákba mikrocsipeket rejtenek, és a beoltottakat ezzel lehet nyomon követni, esetleg irányítani.

Az Urban Legends járt utána a mágneses konteónak, a cikkben csokorba gyűjtik több angol nyelvű tényellenőrző oldal vonatkozó írásait is. A lényeg röviden:

  • A vakcinák egyikében sincs mikrocsip.
  • A vakcinák egyetlen valódi összetevője sem vált ki mágneses hatást.
  • Ha történetesen lenne is csip a vakcinákban, akkor sem tapadna a karunkhoz a mágnes, mert ahhoz sokkal több fémre lenne szükség annál, mint amit egy fecskendővel be lehetne juttatni.
  • Ráadásul jellemzően nem is mágnesezhető fémekből készülnek a valóban használatban lévő mikrocsipek. Tegyük hozzá, ha valaki titokban akarná emberek millióit becsipezni, akkor sem egy ilyen könnyen lebuktatható kialakítás lenne a nyerő választás.
  • Egyébként is, ha valóban fémet fecskendeznének a bőr alá, sokkal több lenne emiatt a fémallergia által okozott kiütéses vagy bőrirritációs oltási reakció.
  • A videóban szereplő, beazonosítható emberek jellemzően nem reagáltak újságírói megkeresésekre.
  • Aki megpróbálta reprodukálni a jelenséget, nem járt sikerrel.

És akkor mi lehet mégis a magyarázat a videókban látható jelenségre? A megtévesztés szándékosságától függően akár az, hogy az alanyok olyan szögben tartották a karjukat, hogy a mágnes ne tudjon a gravitációnak engedelmeskedve lecsúszni; de az is előfordulhat, hogy valami mással tapasztották oda a mágnest, például egész egyszerűen izzadtsággal – hasonlóan ahhoz, ahogy a homlokunkra is könnyedén felragaszthatunk egy jól odanyomott pénzérmét, pedig jellemzően nincs fém a fejünkbe fecskendezve, meg úgy általában viszonylag ritkán kapunk oltást a fejünkbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!