A Pfizer is hatékonyabb lehet, ha a második dózist később adják be egy friss tanulmány szerint

2021. május 14. – 13:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy brit tanulmány szerint a Pfizer COVID-19 vakcinája három és félszer nagyobb antitestválaszt vált ki az időseknél, ha a második adagot csak 12 héttel az első után adják be, írja a Reuters.

Míg Magyarországon öt héttel az első dózis után adják be a második adagot a Pfizer vakcinájából, addig az Egyesült Királyságban még januárban úgy döntöttek, hogy 12 hetes várakozási időt vezettek be, hogy minél többen megkaphassák az első dózist.

A Pfizer és a BioNTech a brit egészségügy döntésére reagálva januárban azt mondta, hogy nincsenek adatok, melyek alátámasztanák a lépést. A tavalyi klinikai tesztek során 3 hét telt el a két dózis beadása között.

A pénteken közzétett tanulmány az első, amely közvetlenül összehasonlítja a Pfizer oltás immunválaszait a klinikai vizsgálatokban tesztelt háromhetes adagolási intervallum és a meghosszabbított, 12 hetes intervallum között, amelyet a brit hatóságok azért ajánlanak, hogy a veszélyeztetettebb emberek gyorsan kapjanak legalább némi védelmet. A tanulmány igazolhatja a brit egészségügy döntését.

„Tanulmányunk azt mutatja, hogy a Pfizer második oltását követő csúcsantitest-válaszok jelentősen fokozódnak az időseknél, ha ezt 12 hétre késleltetik” – mondta Helen Parry, a Birminghami Egyetemen dolgozó tanulmány egyik szerzője.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a tanulmány szerint míg az antitest válasz azoknál volt nagyobb, akik 12 hét után kapták meg a második dózist, a sejtes immunválasz azoknál, akik három hét után.

Szintén kiemelendő, hogy a tanulmány, mely 175, 80 és 99 év közötti személyt vizsgált, még nem esett át lektoráláson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!