617 ezer embert oltottak be egyetlen nap alatt Franciaországban

2021. május 07. – 22:34

617 ezer embert oltottak be egyetlen nap alatt Franciaországban
Oltópont Párizsban Fotó: BERTRAND GUAY / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaországban egymás utáni második nap rekordot döntött a koronavírus ellen beoltottak száma, pénteken több mint 617 ezer dózist oltottak el az előző napi 600 ezer után, írja az egészségügyi minisztérium közleményére hivatkozva az MTI. Pénteken 362 ezren kapták meg az első, és több mint 255 ezren a második vakcinadózist.

Az oltási kampány januári kezdete óta 25,1 millió adagot oltottak el az országban, az első dózist 17,5 millióan, a felnőtt lakosság harmada, a második dózist 7,6 millióan kapták meg.
A kormány célja, hogy május 15-ig legalább 20 millióan, június 15-ig pedig 30 millióan felvegyék legalább az első adagot.

A kormány mellett működő tudományos tanács pénteken közzétett ajánlásában ugyanakkor óvatosságra kérte a hatóságokat a járványügyi korlátozások május 19-től tervezett fokozatos feloldásakor „egy esetleges negyedik hullám elkerülésére”.

A testület szerint legalább 35 millió első beoltott esetén, azaz a tervek szerint június végén érdemes szélesebb körben feloldani a korlátozásokat.

A kormány eközben a tíznapos hatósági karantén-kötelezettséget kiterjesztette szombat éjféltől hét újabb országból beutazókra. Az intézkedés eddig Brazíliát, Argentínát, Indiát, Chilét és Dél-Afrikát érintette, mostantól a Törökországból, Bangladesből, Srí Lankából, Pakisztánból, Nepálból, az Egyesült Arab Emírségekből és a Katarból beutazókra is vonatkozik.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom