A kutatók optimisták: szerintük az indiai mutáció ellen is jól véd a Pfizer vakcinája

Legfontosabb

2021. április 28. – 13:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Minden bizonnyal az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) Indiában felbukkant változata ellen is véd az amerikai Pfizer és a német BioNTech együttműködésével kifejlesztett vakcina – mondta a német biotechnológiai kutatóvállalat vezérigazgatója.

Ugur Sahin onkológus, a BioNTech társalapítója egy online sajtótájékoztatón azt mondta: elkezdték a vizsgálatokat, és nem aggódnak. Arra számítanak, hogy készítményük az indiai változattal szemben is hatékony, írja az MTI.

Ugur Sahin és felesége, Ozlem Tureci, a BioNTech alapítói a német államfő rezidenciáján 2021. március 19-én Berlinben Fotó: Odd Andersen/AFP/POOL
Ugur Sahin és felesége, Ozlem Tureci, a BioNTech alapítói a német államfő rezidenciáján 2021. március 19-én Berlinben Fotó: Odd Andersen/AFP/POOL

Várakozásaikat a többi között arra alapozzák, hogy vakcinájuk az Európában uralkodó brit vírusváltozattal szemben még hatékonyabb, mint az első, vuhani változattal szemben, amely ellen eredetileg kifejlesztették.

Ugur Sahin szólt arról is, hogy az „irigység kultúrájának” kialakulásához vezethet, ha túl korán és diszkriminatív módon lazítják a járványügyi korlátozásokat. A cégvezető szerint Európában majd csak a május vége és június vége közötti időszakban kellene számottevően lazítani a korlátozásokon, mert ezekben a hetekben éri el az 50-60 százalékot a beoltottak aránya. Sahin úgy látja: Európa júliusban, legkésőbb augusztusban eléri a közösségi immunitást.

A BioNTech társalapítója szerint nem fair az Európai Bizottságot hibáztatni az oltóanyag kezdeti szűkössége miatt. Mint mondta, a brüsszeli testület nagyon jó munkát végez. Történelmi jelentőségűnek nevezte, hogy sikerült az összes tagországnak egyszerre biztosítani oltóanyagot. Erre a méltányos megoldásra „büszke lehet Európa”, és büszke lehet arra is, hogy az oltóanyag-export révén a világ más térségeiben is segíti a járvány megfékezéséért folytatott küzdelmet – fejtette ki Ugur Sahin.

A BioNTech elnöke arról is szólt, hogy szükség lesz majd frissítő oltásra a készítményük második adagjának beadása utáni 9. és 12. hónap között, később pedig valószínűleg egy emlékeztető oltásra is, évente vagy másfél évente.

Az oltás beadása után előfordult szívizom-gyulladásos izraeli esetekről elmondta: egyelőre nem találtak arra utaló adatokat, hogy a népességet jellemző előfordulási aránynál nagyobb gyakorisággal jelentkezik szívizomgyulladás a készítményük használata után. Az elemzést még nem fejezték be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!