Saját készítésű vakcinájukkal is oltanak már a kazahok

2021. április 26. – 14:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Február eleje óta minden 20. embert beoltottak már a 19 milliós lakosú Kazahsztánban, amihez mostanáig csak a helyben gyártott Szputnyik V vakcinát használták, ám hétfőtől már egy újabb koronavírus elleni oltóanyagot is bevetnek: a saját készítésű QazVacot. Ez az oltóanyag jelenleg a klinikai tesztek harmadik fázisánál tart, és egyelőre 50 ezer dózist osztottak szét országszerte belőle, most, a következő 50 ezret pedig majd májusban gyártják le. A tervek szerint később akár 500-600 ezer dózist is gyártanának belőle havonta – írta az Euractiv. Elsőként Alekszej Csoj egészségügyi miniszter kapta meg, az eseményt a televízió élőben közvetítette.

Az MTI beszámolója szerint a miniszter az oltás után elmondta: tárgyalásokat folytatnak Törökországgal arról, hogy a jövőben az oltóanyag csomagolásának egy részét ott végezhetnék el addig, amíg meg nem épül egy új gyógyszergyár a délkelet-kazahsztáni Zsambili területen.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő üdvözölte az országa által elért tudományos áttörést, amelynek köszönhetően Kazahsztán a világ azon néhány országa között lehet, amelyek képesek voltak saját oltóanyagot kifejleszteni a világjárványt okozó koronavírus ellen.

A közép-ázsiai országban eddig több mint 309 ezer fertőzöttet regisztráltak, és 3570 ember halálát kötik a járványhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!