Szardínián kívül mindenhol enyhítenek a korlátozásokon Olaszországban

2021. április 23. – 20:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőtől egyedül Szardínia marad kiemelten veszélyes járványfokozatban, vagyis legalább további egy hétig még vörös zónának számít, ahol napközben is kijárási tilalom van érvényben, írja az MTI. Az 1,6 millió lakost számláló szigeten március elsejétől majdnem teljesen feloldották a korlátozásokat, de az így megugrott járványadatok miatt néhány hét alatt ismét lezárták Szardínia egész területét.

Olaszország többi régiója alacsony járványzónába, úgynevezett sárga fokozatba kerül, kivételt az északi Valle d'Aosta és a déli Puglia képvisel. Ezek a tartományok narancssárga, vagyis közepesen veszélyes térségek maradnak.

Április 26-tól Olaszországban mindenhol máshol feloldják a korlátozásokat, ami elsősorban a szabadtéri vendéglátás újraindítását jelenti, vagyis a bárok, éttermek teraszainak megnyitását.

Bár vannak helyek, ahol eddig is zavartalanul folyt az oktatás, máshol viszont csak most indul újra a tantermi oktatás is: az általános iskolások visszatérnek az iskolákba, a 14 év feletti diákok legalább fele személyesen vehet részt a tanórákon. Több mint nyolcmillió tanuló tér vissza az iskolaépületekbe. A fennmaradó korlátozások között szerepel az éjszakai kijárási tilalom este tíz órától reggel ötig.

Az olasz lakosság 19,9 százaléka részesült már védőoltásban, ebből első adagot 11,9 millióan kaptak, további 4,9 millió olaszt pedig már beoltottak másodszor is.

A nyolcvan év felettiek valamivel több 51 százalékát sikerült beoltani legalább egy dózissal, a hetveneseknek pedig a 36 százaléka kapott már védőoltást. Mario Draghi miniszterelnök korábban az idősek beoltásától tette függővé az ország újranyitását.

A hétfőtől kevésbé veszélyesnek számító északi Lombardia tartományban az új típusú koronavírus okozta Covid-19-ben szenvedő betegeknek fenntartott, intenzív osztályon lévő ágyak 46 százaléka továbbra is foglalt. További tizenegy tartományban a kritikus küszöbnek számító harminc százalék felett van az intenzív osztályok kihasználtsága.

Pénteken csaknem 300 ezer teszten majdnem 15 ezer új beteget szűrtek, a halottak száma 342 volt. Tavaly február óta 3,8 millió beteget azonosítottak, az áldozatok száma meghaladta a 118 ezret.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!