Hamis oltások Lengyelországban, ránckrém tüskefehérje helyett

2021. április 22. – 17:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hamis koronavírus elleni oltásokat foglaltak le két országban is. Mexikóban és Lengyelországban egymástól függetlenül bukkantak a hatóságok hamis Pfizer-vakcinákra, a lengyeleknél ránckrémet szeretett volna valaki a Covid ellen piacra dobni.

Egyszerre két országban is hamis Pfizer-vakcinákat talált a rendőrség, de a két esetnek az első hírek szerint nincs köze egymáshoz. Mexikóban egy klinikán 80 embernek adták be a kamuoltásokat, darabját 2500 dollár körüli áron értékesítették. A vakcinákat egy pálmafás-strandos hűtőtáskában szállították az egészségügyi intézménybe Nuevo León szövetségi államban. A hamis címke mögött lévő szerek Covid ellen persze teljesen hatástalanok voltak, de legalább az egészségre nem voltak veszélyesek a laborvizsgálat szerint.

Magyarországhoz azonban jóval közelebb is előkerültek hamis Pfizerek, de ezeket a rendőrség még az előtt megtalálta, mielőtt valaki megkapta volna őket. A hatóságok sok részletet nem árultak el, de annyi kiderült, hogy a buheravakcinákat egy férfi állította elő, és valójában sima ránckrémet tartalmaztak. A lengyel egészségügyi miniszter szerint gyakorlatilag nem volt rá esély, hogy a hamisítvány bekerüljön az állami oltóprogramba vagy hogy valaki egy intézményben azokból kapjon.

Lev Kubiak, a Pfizer globális biztonsági főnöke szerint a hamisítások mögött a Pfizer-BioNTech iránti nagy kereslet és korlátozott kínálat áll. Ők is figyelik, hogy felbukkannak-e újabb csalások, és az amerikai hatóságok is kapcsolatban vannak a mexikói és lengyel szervekkel. Márciusban Kínában és Dél-Afrikában nagyobb volumenben találtak hamis oltásokat, a vakcinahamisítások a WHO szerint is komoly kockázatot jelentenek a globális közegészségügyre. A dark weben egyébként többféle oltóanyagot is kínálnak illegálisan, ahogy hamis vakcinaútleveleket is lehet kapni.

(BBC, Wall Street Journal)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!