A Szputnyik V hatékonyan véd a brit, brazil és dél-afrikai variáns ellen is, mondják a fejlesztői

2021. április 21. – 12:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyarországon is alkalmazott Szputnyik V vakcina immunitást biztosít a vírus „minden eddig ismertté vált mutációjával szemben”, egészen pontosan a dél-afrikai, a brit és a brazil variánssal szemben – állítja az oltóanyagot kidolgozó Gamaleja Intézet igazgatója, Alekszandr Gincburg a Vesti.ru állami médialapnak adott interjújában, amit az MTI szemlézett.

Gincburg szerint a Szputnyik V-vel eddig világszerte 10-11 millió embert oltottak be. Azt is mondta, hogy a Gamaleja Intézet munkatársai két módszert is kidolgoztak a vakcina korszerűsítésére, ami lehetővé teszi annak módosítását a vírus jövőbeni változásaival szemben.

Az akadémikus szerint a védőoltás beadása után akár három évig is fennmaradhat a magas antitestszint, amihez hozzájárul a koronavírussal való állandó, az immunrendszert serkentő érintkezés. Emellett bejelentette, hogy az év végén vagy 2022 elején a Szputnyik V már orrcsepp formájában is bevihető lesz a szervezetbe, ami különösen a gyerekek esetében könnyítheti meg a vakcinációt.

Gincburg úgy számol, hogy az orosz lakosság 70 százalékát novemberre sikerül majd átoltani. Ajdar Ismuhametov, a Covivac orosz vakcinát kifejlesztő Csumakov Központ vezérigazgatója szerdán a TASZSZ-nak azt mondta, hogy ez az oltóanyag is véd a koronavírus ismert változata ellen. Korábban a Vektor Központ is azt közölte saját EpiVacCorona elnevezésű készítményéről, hogy immunitást biztosít a brit, a dél-afrikai és a brazil mutációval szemben is.

Az orosz operatív törzs által szerdán közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8271-gyel 4 727 125-re emelkedett. A napi növekmény 0,18 százalék, az új esetek 12,2 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek szám 267 546-ra csökkent, a halálos áldozatoké 399-cel 106 706-ra, a felépülteké pedig 9644-gyel 4 352 873-ra emelkedett.

Magyarországra jövő hét elején 280 ezer második komponensű Szputnyik oltóanyag érkezik, a hét második felében pedig 200 ezer Szputynik első komponensű vakcina is jön – erről szerdán beszélt Szijjártó Péter a WHO európai regionális igazgatójával közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!