Medián: A kormánypárti szavazók fele szerint egész jól áll Magyarország a halálozási mutatókkal

2021. április 14. – 13:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormánypárti szavazók 79 százaléka elégedett a kormány járványkezelésével, ami három százalékkal több, mint februárban volt. Növekedett az arány az ellenzékiek körében is: ott februárban 34 százalék volt elégedett, most már az ő számuk 40 százalékra emelkedett – derült ki a Medián HVG megbízásából április elején készített felméréséből.

A felmérésből kiderült az is, hogy a kormánypárti szavazók összesen 53 százaléka szerint Magyarország egész jól (10 százalék szerint nagyon jól, 43 százalék szerint viszonylag jól) áll a halálozási arányban más országokhoz képest, és csak 34 százalékuk szerint rossz valamennyire a mutató. Az ellenzékiek szerint más a helyzet: ott összesen 71 százalék szerint rossz a mutató, és csak 20 százalék szerint jó.

Abban azonban mindkét csoport többé-kevésbé egyetért, hogy átoltottsági arányban Magyarország előkelő helyen áll. A kormánypárti szavazók 98 százaléka gondolja így, az ellenzékieknek pedig a 88 százaléka tartja így.

Márpedig a kormány jelenleg ebben méri a sikert – jegyzi meg a HVG is.

A lakosság tájékozottsága viszont nem igazán kiemelkedő: mindössze harmaduk tudja, hányan haltak meg Magyarországon koronavírusban, 37 százaléknak pedig fogalma sincs róla. A nyitásban leginkább életkori különbségek vannak, azt főként a fiatalabbak támogatnák inkább.

A halálozási mutatók tekintetében, nemzetközi összehasonlításban Magyarországon rendkívül rossz a helyzet: ha a járvány kezdete óta elhunytak számát nézzük egymillió lakosra vetítve, akkor a világ országai közül a Worldometers számai szerint április 14-én Gibraltár, San Marino és Csehország után a 4. helyen állunk. Gulyás Gergely Miniszterelnökségért felelős miniszter nemrég azt mondta: többlethalálozás tekintetében Magyarország az EU legjobb harmadában van, viszont az unióban szerinte különböző országok más-más szempontok alapján jelentik a Covid–19 miatt elhunytakat. A miniszer szerint Magyarország minden koronavírussal összefüggő halálozást jelent.

A felmérést 2021. április 8. és 10. között rögzítették, összesen 1000, véletlenszerűen kiválasztott 18 évest és annál idősebbet kérdeztek meg hozzá telefonon. Azt írják, hogy a közölt adatok hibahatára a teljes mintában a válaszok megoszlásától függően legfeljebb ±3 százalék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!