Németországban nem számít az átoltottság, a korlátozások csak a fertőzésgyakoriságtól függnek

2021. április 12. – 18:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Akár június közepéig is eltarthat a koronavírus miatti következő járványügyi zárlat Németországban. A Der Tagesspiegel értesülései szerint Helge Braun kancelláriaminiszter vasárnap a tartományi kormányok képviselőinek arról beszélt, hogy a szövetségi kormány becslései alapján legkorábban hat-nyolc hét múlva enyhülhet a járvány – írja az MTI.

A korlátozásokat a német kancelláriaminiszter szerint az átoltottság nem befolyásolja, csak és kizárólag az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság alapján lehet működtetni.

A hétnapi fertőzésgyakoriság az adott napot megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma. Amennyiben ez a mutató egymás után három nap 100 fölött van a közigazgatás mintegy 400 alapegységének – járás, város, nagyvárosi kerület – valamelyikében, be kell vezetni a járványügyi zárlatot előíró vészfékrendszert.

A távolságtartás fontosságára emlékeztető tábla Halléban 2021. április 12-én.
A távolságtartás fontosságára emlékeztető tábla Halléban 2021. április 12-én.

A „vészfékrendszer” azt jelenti, hogy visszaállítják a 2020 tavaszi első járványhullám idején elrendelt korlátozásokat, azaz

  • csak a létfontosságú árucikkeket forgalmazó boltok tarthatnak nyitva,
  • nem lehet családi, baráti összejöveteleket tartani,
  • illetve újabb szigorításokat, többek között kijárási korlátozásokat is bevezetnek.

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé a rendszert leíró jogszabályjavaslatát. A hétnapi fertőzésgyakoriság nagyjából minden második közigazgatási egységben 100 felett van, és az ország legtöbb térségében gyorsan emelkedik. A vészfékrendszer szabályairól már márciusban megállapodtak a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői, de a korlátozásokat nem mindenütt állították vissza és szigorították meg, ami politikai vitákat okozott.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint Németországban az elmúlt 24 órában 13 245 új fertőzöttet regisztráltak, ez jelentős növekedés az egy héttel korábbi 8497-hez képest. Az egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 90-re emelkedett az egy héttel korábbi 50-ről. Németországban eddig összesen 78 452 koronavírus-fertőzött vesztette életét a járvány kezdete óta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!