Zacher szerint felelőtlen ígéret volt Orbán Viktortól, hogy mindenkit megmentenek, aki megbetegszik

2021. április 10. – 12:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ő maga sem ígéri a betegeknek, mielőtt lélegeztetőgépre teszi őket, hogy biztosan meg fognak gyógyulni, mert ez felelőtlenség lenne, így hát felelőtlen ígéret volt az Orbán Viktor részéről is, hogy mindenki nyugodjon meg, meggyógyítják, aki megbetegszik. „Az számoljon el azzal a lassan 22 ezer halottal, aki Magyarországon belehalt ebbe a járványba” – mondta Zacher Gábor orvos-toxikológus a Szabad Európa Szelfi c. podcastjában.

Az interjú szombaton publikált első részében Zacher beszélt arról is, hogy már nem számolja, naponta hány embert tesz lélegeztetőre. Elmondta azt is, hogy mielőtt sor kerülne erre, ismerteti a betegekkel a CT-k, illetve laborok eredményét. Ilyenkor azonban már sokszor a betegek is érzik, hogy gond van, hiszen a maszk sem elég a stabil légzéshez. Azt nem ígéri, hogy meggyógyítja őket, de azt igen, hogy mindent megtesz majd értük.

„Úgy szoktam csinálni, amikor adjuk az altatószert, hogy mondom a betegnek, hogy kezdjen el számolni. Egy, kettő, három, és akkor látjuk azt, hogy a tudatállapota mikor szűkül be az altatószertől, fájdalomcsillapítótól, aztán megkapja az izomlazítót”, majd ezután jön az intubálás. Leginkább az ezt megelőző utolsó mondatok maradnak meg neki, amikor betegek azt kérdezik, hogy ugye nem fognak meghalni vagy hogy ugye meg fogják menteni őket. „Van, akinek ez tényleg az utolsó mondata”, de persze nem mindenkinek, hiszen ott van az is, akivel egyszer csak közlik, hogy jó reggelt, eltelt két hét.

Arra a kérdésre, hogy van-e Bergamo-dilemma, vagyis kell-e dönteni arról, hogy ki maradjon életben, Zacher azt mondta, van, illetve most már volt egy-két alkalommal.

„Nem azt mondom, hogy rendszeresen előfordul, de volt olyan nálunk is egy-egy alkalommal, ahol én dolgozom Hatvanban, de más intézményekből hallottam kollégáimmal beszélve, hogy bizonyos kor fölött, ha nincsen szabad lélegeztetőgép vagy mondjuk több olyan beteg van, aki gépre kerülne – akkor azt mondjuk, ki az, akinek jobb esélye van.”

– fogalmazott az orvos, aki itt röviden megemlítette a Magyar Orvosi Kamara által kiadott etikai javaslatot.

Az ő kórházukban 120 ágyat biztosítanak a covidos betegek számára, amik most már nincsenek száz százalékon, hiszen mérséklődött a kórházban kezeltek száma. Az egészségyügyi dolgozók nagyon túlterheltek, fáradtak, ami negatívan hathat a teljesítményre, de nem tett jót nekik az új egészségügyi jogviszony március elsejei hatályba lépése sem.

Hogy mennyit dolgoznak, jól mutatja, hogy ő maga kb. 380 órát dolgozott márciusban, mert a kórházi munkája mellett mentőzik is. Utóbbi számára szerelem, mondta, '82 óta csinálja.

Szerinte nincs rendben, hogy az orvosok nem nyilatkozhatnak és a sajtót nem engedik be a kórházba, mert akkor láthatnák az emberek a valóságot, azt, hogy emberek meghalnak, hogy embereken nem tudnak segíteni, hogy gép van. És azt is, hogy az egészségügyisek „hihetelenül fáradtak.”

Beszélt arról is, hogy habár csak harmadjára vették fel az orvosira, akkor is csak azért, mert maximális pontot kapott, sosem volt számára kérdés, hogy orvos lesz, hiszen orvosdinasztiából származik – egyébként épp ezzel utasították az első alkalommal. Azt mondták: nincs szükség orvosdinasztiákra.

Volt fideszes politikus is, és olyat is tapasztalt, hogy a megyegyűlésnél kiosztották a szavazási itinert, vagyis, hogy az első, második, stb. napirendi pontoknál mire kell szavazni.

Röviden a Petry-ügyre is kitért, a podcastet ide kattintva hallgathatja meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől