Biden: Élet-halál harcot vívunk a vírus ellen

2021. április 07. – 06:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Január 20-i hivatalba lépése óta már 150 millió koronavírus elleni oltást adtak be az Egyesült Államokban, idézte az MTI Joe Biden amerikai elnököt.

„Mi vagyunk az első olyan ország, amelyben 150 millió oltást adtak be, és az első ország, ahol több mint 62 millió ember az összes szükséges oltását megkapta” – mondta az elnök. Közölte: hivatalba lépésének századik napjára el kell érniük a 200 milliós határt.

Az elnök arról is beszélt, hogy az oltóanyagkészletek biztosításával, az oltás beadására alkalmas emberek mozgósításával és oltóközpontok létrehozásával sikerült elérniük, hogy naponta átlagosan 3 millió amerikait oltanak be. „Hetente több mint 20 millió oltás. Csak szombaton több mint 4 millió vakcinát adtak be” – tette hozzá.

Joe Biden amerikai elnök – Fotó: Reuters/Kevin Lamarque
Joe Biden amerikai elnök – Fotó: Reuters/Kevin Lamarque

Bejelentette azt is, hogy két héttel az eredetileg kitűzött május elsejei határidő előtt, már április 19-ére elérhetővé teszik az oltást minden felnőtt számára az Egyesült Államokban. Ez azt jelenti, hogy kivétel nélkül minden felnőtt jogosulttá válik arra, hogy regisztráljon és megkapja az oltását. „Nincs több zavaros szabály. Nincs több zavaros korlátozás” – fogalmazott Biden.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az oltások terén elért eredmények ellenére az új fertőzések és a kórházban kezeltek száma továbbra is nő. „A vírus azért terjed, mert túl sok olyan ember van, akik azt gondolják, hogy már a célnál vagyunk” – fogalmazott az elnök, aki szerint sok munkát kell még elvégezni, hogy a célhoz érjenek.

„Jelenleg élet-halál harcot vívunk a vírus ellen. Amíg több embert be nem oltunk, arra van szükség, hogy mindenki mossa a kezét, tartsa az előírt szociális távolságot és viseljen maszkot”

– hangsúlyozta.

Az elnök arra is emlékeztette az embereket, hogy az esetek nagy részében kétdózisú oltást kapnak és a teljes védettség nem alakul ki az első adag vakcina beadása után. „Hetek telhetnek el az első után a második oltás megszerzéséig, amely teljes védelmet nyújt” – mondta Biden.

Arra kérte a fiatalokat, hogy segítsenek az idősebbeknek a regisztrációban és abban, hogy könnyebben eljussanak az oltási pontokra. „Ha ismernek olyan 65 év feletti embert, aki még nem kapta meg ezt az életmentő oltást, akkor hívják fel őket most és segítsenek nekik!” – tette hozzá.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!