Telt ház van a Szent Ferenc Kórház Covid-rehabilitációján

2021. április 07. – 08:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A múlt héten az ambuláns rehabilitációt is elindították a koronavíruson átesett betegek számára a Szent Ferenc Kórházban, ahol tavaly óta működik Covid-rehabilitáció. Toldy-Schedel Emil, az egyházi intézmény főigazgatója az InfoRádiónak azt mondta, hogy egyre több fiatal jelentkezik náluk poszt-Covid-tünetekkel: jelenleg telt ház van a Covid–19 utáni rehabilitációs részlegen.

Az ambuláns rehabilitációt részben otthon, részben nappali kórházi ellátás keretein belül végzik. Toldy-Schedel Emil szerint a posztcovidosok most egyértelműen a fiatalabb korosztályból kerülnek ki, és sokkal összetettebbek a tünetek is. Ízérzés- és szaglászavar, száraz köhögés, szívproblémák, ízületi gondok is megjelenhetnek, továbbá akár pszichés zavarok is kialakulhatnak.

A főigazgató szerint eleinte kb. a betegek 10-15 százalékánál észlelték a poszt-Covid-szindrómát, mostanra ez azonban inkább már 30 százalék körüli. A számok emelkedése valószínűleg nemcsak annak köszönhető, hogy többen betegedtek meg, hanem annak is, hogy a tünetek egy része akár hónapokkal később alakulhat ki, másfelől pedig egyre több állapotról tudják biztosan, hogy az a Covid-fertőzés következménye.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom