Akadozik a szervátültetettek oltása, 45 százalékuk még nem kapott vakcinát

2021. március 31. – 12:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár ez év januárjában ígéretesen megindult a szervátültetettek oltása, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének (MSZSZ) információi szerint akadozik a folyamat, a körülbelül 4600 oltásra regisztrált transzplantált 45 százaléka még mindig nem kapta meg a Covid elleni vakcinát. Már a kisebb kockázatú csoportok is sorra kerültek, míg a transzplantáltak az extrém veszélyeztetettek körébe tartoznak. A szervezet az országos tiszti főorvos segítségét kéri.

A szervátültetetteket világszerte az extrém veszélyeztetettek csoportjába sorolják, így beoltásuk nem korcsoportonként történik – hívta fel a figyelmet a szervezet közleményében Grózli Csaba, az MSZSZ stratégiai és orvos igazgatója. A Nephrology Dialysis Transplantation szakújság márciusi cikke szerint világszerte a krónikus vesebetegség és a veseátültetés volt a súlyos kimenetelű Covid-19 vezető kockázati tényezője 2020-ban. A járvány áldozatai között az első két helyen a dializált és a vesetranszplantált betegek állnak. Az adatokat 17 millió felnőtt egészségügyi adatainak elemzésével, köztük 11 ezer koronavírus okozta haláleset feldolgozása alapján állapították meg.

Mindezek egybevágnak a járvány nyilvánosan elérhető magyarországi halálozási adataival. Grózli Csaba ismertetése szerint a hazai szervátültetettek száma 5100, közülük 26-an vesztették életüket. Egyszerűsíthetné a rendszert, ha a szervátültetettek és szervre várók soron kívül jelentkezhetnének az oltópontokon, illetve háziorvosuknál – tanácsolta.

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége március 15. és 20. között végzett online kérdőíves felmérése (n=406) azt mutatta, hogy noha a szervátültetettek 90 százaléka regisztrált a védőoltásra, 45 százalékuk még mindig nem kapta meg a vakcinát. Különösen aggasztó a 60 és 69 év közötti korosztály helyzete.

A Magyar Transzplantációs Társaság március 9-i ajánlása szerint a szervátültetettek Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Sinofarm vakcinákkal olthatók. Ugyanakkor mivel gyengített immunrendszerük miatt kisebb a válaszreakció, a termelt ellenanyag mennyisége, ezért számukra a legnagyobb immunválaszt adó oltóanyag, a Pfizer vagy a Moderna lenne az ideális. A felmérés szerint a szervátültetettek 30%-a kapott Pfizert és 5%-a Modernát, a többiek AstraZenecát (63%) és Sinopharmot (2%). Az oltások 63%-át a háziorvosok adták be.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!