Lengyelországban is bedurvult a járvány: rekordmagasan az idei halálozások száma

2021. március 31. – 17:46

Lengyelországban is bedurvult a járvány: rekordmagasan az idei halálozások száma
Fotó: Leszek Szymanski/PAP/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdára Lengyelországban elérte az idei legmagasabb számot a koronavírus okozta halálozások száma, az esetszámok pedig a brit vírusvariáció miatt folyamatosan emelkednek, írja a Reuters.

Az országban az egészségügyi ellátás és a kórházak egyre kevésbé bírják a terhelést, több régióban hamarosan hiány lesz a lélegeztetőgépekből. Az lengyel egészségügyi minisztérium szerint hétfőn a 4,5 millió lakosú Sziléziában összesen egy lélegeztetőgép állt a kórházak rendelkezésére.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter elmondta, hogy Sziléziából 150–170 koronavírus-fertőzött beteget visznek át más régiókba a hét végéig, a nap 24 órájában készenléti állapotban lévő orvosi repülőgépekkel. Szintén a hét végéig pedig országosan 3000-4000 plusz ágyat is beüzemelnek a kórházakban. Az egészségügyben dolgozók hiányát orvostanhallgatókkal pótolják.

Lengyelországban szerdán 653 haláleset volt, ami 2021-ben eddig a legmagasabb, és összesen 32 874 új esetről számoltak be. Magyarországon ehhez képest szerdán 6700 új esetet regisztráltak, és 302 koronavírusos beteg halt meg, ami lakosságarányosan még mindig több, mint Lengyelországban. Niedzielski szerint Lengyelországban ezen a héten, vagy jövő héten fog legkésőbb tetőzni a harmadik hullám.

Napi új esetszám 1 millió főre lebontva Lengyelországban és Magyarországon
Napi új esetszám 1 millió főre lebontva Lengyelországban és Magyarországon

Waldemar Kraska egészségügyi miniszterhelyettes azzal próbálta megnyugtatni a lengyeleket, hogy az egészségügy meg tud birkózni a jelenlegi járványhelyzettel, és bár a helyzet súlyos, ellenőrzés alatt tartják.

A 38 millió fős Lengyelországban eddig 2 321 717 koronavírusos esetet regisztráltak és 53 045 halálesetet jelentettek. Az oltás mindkét adagját eddig több mint 2 millió lengyel kapta meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!