150 ezer szívet festenek az elhunytak emlékére a Temzénél

2021. március 30. – 09:49

frissítve

150 ezer szívet festenek az elhunytak emlékére a Temzénél
Egészségügyi dolgozó a St. Thomas kórház emlékfalánál – Fotó: Toby Melville / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Akár fél kilométer hosszúra is nyúlhat az a Temze melletti két méter magas emlékfal, amit a koronavírusban elhunytak emlékére kezdett el készíteni a Covid-19 Bereaved Families for Justice UK szervezet.

A terv az, hogy nagyjából az elhunytak számának megfelelően kb. 150 ezer szívet rajzolnak, festenek fel a falra – a munkát pedig épp a brit parlamenttel szemben kezdték el, a St. Thomas kórháznál, ott, ahol Boris Johnsont is kezelték múlt évben. A szervezők szerint nem áll politikai üzenet a háttérben, és nem tiltakozásul szánják, hanem pusztán „vizuális ábrázolásaként” annak, hány élet is veszett el. A szervezet egyik alapítója, a 33 éves Matt Fowler is a vírus miatt vesztette el 56 éves édesapját.

„Minden egyes kézzel festett szív éppen annyira egyedi, mint azok a szeretteink, akiket elvesztettünk”

– mondta Fowler. A szervezet korábban szorgalmazta a brit kormány járványkezelésének kivizsgálását.

A Sky News cikke szerint a falhoz hétfőn az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Keir Starmer is ellátogatott. „Nagyon megható első kézből látni, hallani, hogy mit jelent ez azok számára, akik elvesztették a szerettüket” – fogalmazott Starmer.

A Covid-19 Bereaved Families for Justice UK szervezet nem kért engedélyt a festésre, de tájékoztatták róla a hatóságokat, és felajánlották, hogy ha szükséges, letakarítják majd a falat. Ugyanakkor remélik, hogy akár maradandó emlékhely válhat belőle.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!