Olajért venne vakcinát Venezuela elnöke, de könyörögni nem fog

2021. március 29. – 19:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolas Maduro venezuelai elnök vasárnap bejelentette, hogy országa hajlandó olajjal fizetni koronavírus-vakcináért – írja a Reuters. Az USA 2019-ben szankciókkal sújtotta az országot, emiatt nagyot zuhant a dél-amerikai ország olajexportja. Nem egyértelmű, hogy az elnök pontosan hogyan is képzeli el a tranzakciót.

Azt mondta, hogy a WHO-val való tárgyalásokon arról van szó, hogy a szegény országoknak védőoltást biztosító COVAX programért egyrészt olajjal fizetnének, másrészt olyan pénzekkel, amik külföldi számláikon vannak – bár ezek be vannak fagyasztva, szankciók miatt.

Kijelentette, hogy ugyan készen állnak olajjal fizetni, könyörögni nem fog senkinek.

Oroszország és Kína már szállított oltóanyagokat Venezuelába, de a kormány a COVAX által leggyakrabban nyújtott AstraZeneca-vakcinát nem hajlandó elfogadni. Venezuelában a Worldometers adatai szerint eddig 156 ezer esetet regisztráltak már és 1565-en haltak bele a vírus szövődményeibe.

Az USA diktátornak tartja Madurot, ki 2013-ban szerezte meg a hatalmat. Maduro szerint Washington puccsal akarja őt elmozdítani, hogy átvegyik az uralmat Venezuela felett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!