Az EU gyorsítaná a vakcinagyártást és javítaná az elosztást

2021. március 26. – 08:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az utóbbi hetekben-hónapokban számos kritika érte az Európai Uniót, amiért több tagállam szerint lassan érkeznek az oltóanyagok az országokba (hogy jogos-e a kritika, arról itt írtunk) – ez is szóba kerülhetett csütörtökön Brüsszelben, az EU-tagországok vezetőinek kétnapos csúcstalálkozóján, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke ugyanis az első napot követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Európai Unió a legfontosabb feladatának tekinti, hogy gyorsítsa a koronavírus elleni vakcinák gyártását Európában, és javítsa az oltóanyagok tagországok közötti elosztását.

Orbán Viktor miniszterelnök is érintette a témát pénteken, a Kossuth rádiónak adott interjújában. Ő azt mondta, rossz döntés volt, hogy a vakcinák beszerzését a nyugati világ gyógyszergyáraiból átengedtük Brüsszelnek.

„Az igazság az, hogy elrontottuk, rosszul döntöttük. (…) Azt kellett volna mondani, hogy mindenki maga intézze a vakcina beszerzéseket, de az volt a közbölcsesség, hogy együtt talán inkább sikerülni fog” – mondta.

Szerinte Brüsszel a beszerzési árra összpontosított, de ők nem értik úgy az életet, mint mi, és ezt elrontották. Hozzátette, szerencsére, Szijjártó Péter szólt novemberben, hogy baj lesz, ne hezitáljunk, és minden vakcinát szerezzünk be. A kormány ezt megfogadta.

Charles Michel az sajtótájékoztatón beszélt az EU-igazolványról is. Azt mondta, a következő hetekben döntés születhet arról, hogy az unió milyen feltételek mellett vezesse be a koronavírus elleni oltást bizonyító EU-igazolványt – írja az MTI. Az oltási igazolvány bevezetése nélkülözhetetlen a „normális élethez való visszatéréshez”, és közös európai terv alapján, nemzetközi partnerek bevonásával kell történnie – mondta.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón azt hangoztatta: a koronavírus elleni tömeges oltás sokkal gyorsabban menne, ha a vakcinagyártó vállalatok betartották volna az unióval kötött beszerzési keretszerződéseiket. Emlékeztetett, hogy a brit–svéd érdekeltségű AstraZeneca gyógyszergyár eddig 17 millió adag vakcinát szállított az Európai Unió országaiba a szerződésekben foglalt 180 millió helyett. Az elnök felhívta a vállalat figyelmét arra, hogy teljesítenie kell szerződésbéli kötelezettségét, mielőtt az oltóanyagot exportra kínálná. Ezzel kapcsolatban elmondta: az Európai Bizottság szerdán megszigorította az oltóanyagok exportjára vonatkozó szabályozását, további feltételekhez kötötte a kivitel engedélyezését.

Tájékoztatása szerint eddig az unióval szerződésben álló cégek 88 millió adag vakcinát szállítottak a tagországoknak, amelyek ebből 62 milliót használtak fel. Az unióban ez idáig 18,2 millió ember kapta meg az oltás mindkét dózisát, 26 millióan pedig még csak az elsőt – közölte.

Az Európai Tanács elnöke kiemelte: a tagállamok vezetői rendhagyó módon megbeszélést folytattak a transzatlanti kapcsolatokról is Joe Biden amerikai elnök részvételével. A csúcstalálkozó videokapcsolaton keresztül folyik.

„Azt látjuk, hogy a demokráciák alapértékeit ismét támadások érik, ezért az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak közös erővel kell megvédeniük a stabilitást jelentő globális biztonságot, a demokráciát és a jogállamiságot.”


A felek egyetértettek abban: az Európai Unió és az Egyesült Államok minden eddiginél nagyobb felelősséggel tartozik azért, hogy globális stabilitást, jólétet, békét és gyarapodást hagyjanak a jövő generációira – mondta. Arról már Ursula von der Leyen beszélt, hogy Joe Biden amerikai elnökkel folytatott egyeztetésük során az együttműködés fontosságát hangsúlyozták a koronavírus-járvány elleni küzdelem és a gazdasági helyreállítás terén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!