Több tanulmány szerint is komolyabban kéne venni a koronavírus hosszú távú szövődményeit

2021. március 23. – 11:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre több tanulmány mutat rá, hogy a koronavírus veszélyes azután is, hogy az ember átesett a betegségen: háromból egy fertőzötten átesett beteg hosszú távú szövődményektől szenved, írja az MTI egy, a témában készült tanulmányok alapján született elemzés nyomán.

A leggyakrabban említett tünetek a

  • fáradtság,
  • légszomj,
  • szorongás és depresszió
  • illetve poszttraumás stressz-szindróma (PTSD)

A Natural Medicine folyóiratban megjelent tanulmány alapján. A szerzők szerint az adatok arra utalnak, hogy a koronavírus hosszú távú következményeivel kapcsolatos egészségügyi vészhelyzetet alulértékelik, a kormányoknak alaposabban kéne megvizsgálnia, hogyan lehet ezt kezelni.

Kartik Sehgal, a bostoni Dana-Farber Rákintézet onkológusa azt mondta,

„Lehet, hogy még csak a jéghegy csúcsát látjuk”

A tanulmányok alapján a hosszú ideig fennmaradó légzési problémák mellett más szövődmények is előfordulhatnak, köztük szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, krónikus gyulladáshoz vezetők.

Sehgal és kollégái kilenc európai, amerikai és kínai tanulmányt elemeztek, megállapították, hogy számos páciensnél jelentkeztek különféle szervi megbetegedések hónapokkal a kórházból történt kiengedésük után. A volt betegek 30%-ánál jelentkezett legalább egy olyan tünet, mint a fáradtság, légszomj vagy valamelyik mentális probléma. A betegek 20%-a hajhullásról is beszámolt. Kiemelték, hogy

A betegség mentális egészséggel kapcsolatos szövődményei ugyancsak aggasztóak.

Egy olasz tanulmányban a kezeltek 56%-ánál diagnosztizáltak később valamilyen pszichiátriai problémát, 30%-uknál pedig PTSD-t. „Miközben a halálozás elkerülése a legfontosabb cél marad, az is nagyon fontos, hogy felismerjük, a Covid-19 sok szervet betegít meg” – mondta Sehgal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!