Súlyos bírságot kaphatnának hétfőtől azok, akik nyomós indok nélkül hagynák el Angliát

2021. március 23. – 12:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Külföldi munkavállalás, külföldi esküvő vagy temetés, külföldi tanulás, külföldön történő orvosi kezelés vagy jótékonysági célokat szolgáló önkéntes tevékenység – ezek azok a nyomós indokok jelenleg, amikkel elhagyható Anglia, ám egy új tervezet szerint hétfőtől keményen büntetnék azokat, akik nem a kevés számú indokból, hanem például turisztikai célból hagynák el az országot. Az MTI azt írja, a kedden ismertetett tervezetben, amiről majd csütörtökön szavaz a londoni alsóház, az áll: március 29-től akár 5000 fontig (2,1 millió forintig) is kiszabhatnának büntetést.

Az utazási tilalom meghirdetett célja annak megakadályozása, hogy a külföldről hazatérő turisták új koronavírus-variánsokat hurcoljanak be, veszélybe sodorva a nagy-britanniai oltási kampány eredményeit. Az utazási tilalomról jelenleg kormányzati rendelkezés intézkedik, de a brit kormány átmeneti hatályú törvény szintjére kívánja emelni ezt a korlátozást, és ennek tervezetében szerepel az ötezer fontos pénzbírság is.

A tervezet nagyon népszerűtlen a kormányzó Konzervatív Párt frakciójában, amelynek számos tagja most már inkább a korlátozások mielőbbi feloldása céljából gyakorol egyre erőteljesebb nyomást Boris Johnson miniszterelnökre.

Johnson azonban a héten közölte: éppen a kormány által kidolgozott nyitási menetrend tarthatósága érdekében kell nagyon óvatosan eljárni a külföldi utazásokkal, különösen azért, mert a kontinens több országa a koronavírus-járvány harmadik hullámával küszködik, miközben Nagy-Britanniában folyamatosan javul a járványhelyzet.

A korlátozások felszámolásáról összeállított menetrendben az szerepel, hogy a külföldi utazások tilalmát legkorábban május 17-én lehet feloldani. A brit kormány külön munkacsoportja azonban még jóval e lehetséges időpont előtt megvizsgálja a turisztikai célú külföldi utazások újbóli engedélyezésének lehetőségét, és április 12-én terjeszti be ajánlásait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!