Közel 25 ezer keresztet festettek Prága főterére a koronavírus áldozatainak emlékére

2021. március 22. – 22:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 24 ezer keresztet festettek fel Prága főterének macskaköveire, így emlékezve meg a Csehországban koronavírus miatt elhunyt betegekre – írta meg a cseh Irozhlas.

Március 22-én hétfőn volt annak az évfordulója, hogy meghalt az első koronavírussal fertőződött beteg az országban, azóta 24 810 ember vesztette életét a vírus következtében.

Keresztek Prága főterén. Fotó: Attila Kristof
Keresztek Prága főterén. Fotó: Attila Kristof

Az akciót az Andrej Babiš kormányát kritizáló Milionu chvilek pro demokracii, vagyis „Millió pillanat a demokráciáért” szervezet csinálta, akik egy nyílt levélben is felszólaltak a kormány ellen.

„Tudtuk, hogy nem akarunk nagy demonstrációt, nem akarjuk, hogy tovább terjedjen a vírus, ezért találtuk ki ezt. Az emberek megállnak, csinálnak egy képet, van visszhang a közösségi médiában, szóval lehet, hogy sikerült kifejeznünk, amit szerettünk volna” – mondta Benjamin Roll, a szervezet elnöke.

Roll szerint 30 önkéntes festette fel a kereszteket nagyjából két és fél óra alatt. Mindezt a rendőrség is felügyelte, sőt, Twitterükön tisztázták, hogy ez nem számít rongálásnak. A kereszteket a szervezet lemosta volna hétfő este, de Jan Čižinský, Prága 7. kerületének polgármestere azt nyilatkozta, hogy a keresztek addig maradnak, amíg le nem mossa őket az eső.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!