A második világháború óta nem zuhant ekkorát Londonban a várható átlagos élettartam

2021. március 21. – 17:49

A második világháború óta nem zuhant ekkorát Londonban a várható átlagos élettartam
Fotó: Paul Mansfield/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentősen csökkent 2020-ban a londoniak születéskor várható átlagos élettartama a koronavírus-járvány miatt, a férfiaké 2,5 évvel, a nőké 1,6 évvel, ekkora visszaesés a második világháború óta nem volt, írja az MTI.

A szakemberek szerint az angliai közegészségügyi szolgálat (PHE) adatai „megdöbbentőek, és felhívták a figyelmet arra, hogy a szegényebb londoni férfiak körében még nagyobbat, 3,3 évet esett vissza a mutató”, olvasható az Evening Standard londoni lapban.

Az egészségügyre szakosodott King's Alapítvány független elemző cég kutatása szerint a londoni férfiak várható élettartama 81,3 évről 78,8 évre, a nőké 85 évről 83,4 évre esett vissza 2020-ban az előző évhez képest.

A leggazdagabb londoni férfiak esetében 1,5 évvel csökkent (84,4 évről 83-ra), a legszegényebbek esetében pedig 3,3 évvel (77,9-ről 74,6 évre), áll a kutatásban.

Korábban a férfiak esetében a londoniaknak volt a legjobb a születéskor várható élettartama az országban, a járvány miatt viszont visszaestek a délnyugat-, délkelet- és kelet-angliaiak mögé. Anglia-szerte a férfiak születéskor várható élettartama 80 évről 78,7 évre csökkent, a nőké 83,6 évről 82,7 évre.

Veena Raleigh, a King's Alapítvány kutatója azt mondta:

„Ekkora csökkenés páratlan korunkban, a legnagyobb, amit a második világháború óta mértünk. Ez azért is aggasztó, mert a várható élettartamban bekövetkezett javulás a járvány előtti évtizedben jelentősen lelassult, szélesedtek az egyenlőtlenségek a leggazdagabb és a legszegényebb térségek között”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!