Már szerdán több koronavírusos beteget kezeltek a győri kórházban, mint ahány ellátását vállalni tudták

2021. március 19. – 12:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra is emelkedik a koronavírus-fertőzöttek és a halálos áldozatok száma: péntekre több mint tízezer új beteget és 213 új áldozatot regisztráltak. A helyzet súlyosságáról dr. Jávor László, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa beszélt a GyőrPlusz magazinnak – figyelt fel az interjúra az Ugytudjuk.hu.

Mint Jávor elmondta, a hét elején beszélt Orbán Viktorral, aki azt kérdezte tőle, hogy a győri, csornai, kapuvári és mosonmagyaróvári kórházakban hány beteget tudnak maximum ellátni a jelenlegi feltételekkel, mire ő azt felelte, hogy a „győri kórházban maximum 360 beteg ellátását tudjuk vállalni a jelenleg rendelkezésre álló humán erőforrással. Ezzel szemben ma (szerdán készült a beszélgetés – a szerző) már 371 covidos fekvőbetegünk van, közülük hatvanan intenzív terápiára szorulnak.”

Jávor László úgy fogalmazott, hogy szinte az egész kórház a járványra rendezkedett be, de a halaszthatatlan onkológiai, kardiológiai és más sürgős eseteket ellátják. A cikk címe szerint mostanra tizenhét Covid-osztályon fogadják a betegeket a győri kórházban. Az interjúból kiderült az is, hogy nem az összes hazai kórháznak egyforma a Covid-telítettsége, a Zala megyeié például csak 17 százalékos.

„Előbb-utóbb elkerülhetetlennek látom, hogy oda – vagy más alacsonyabb Covid-telítettségű környező megyékbe – tudjuk irányítani a betegeket azokból az intézményekből, amelyek már nem képesek több embert fogadni. Az is megoldás lehetne, ha ideiglenesen onnan hoznának át szakembereket a teljesen telített kórházakba” – fogalmazott. Covidos gyerekeket is kezelnek Győrben, közlése szerint egyre többet. Szerdán hét gyerek volt Covid-osztályon, kettő pedig intenzíven.

Kérdezték arról is, kapott-e tájékoztatást arról, mikor tetőzhet a harmadik hullám:

„Palkovics László miniszter úr arról tájékoztatott: a halmaz- és a hálózatelméletekkel foglalkozó matematikusok szerint még legalább két héten át folyamatosan egyre több lesz a várható Covid-beteg az országban”

– válaszolta erre.

Arra, hogy volt-e olyan, aki a második oltás után fertőződött meg, azt mondta, sajnos néhány ilyen esettel is találkoztak már, de az, hogy a fertőződés pontosan mikor történt a második oltáshoz képest, vagy milyen oltóanyaggal oltották az érintetteket, nem került szóba a cikkben. Kitért arra is, hogy olyanokat is kezeltek már, akik korábbi fertőzés ellenére ismét elkapták a vírust.

Az egészségügyi dolgozókon órási a nyomás, „a második hullám novemberi csúcspontjához képest is sokkal nagyobb a terhelés”, mondta a főigazgató, ráadásul az oltások egy részét is az ő orvosaik adják be. A győri kórházban az új szolgálati jogviszonyra az orvosok 98, a nővérek több mint 97 százaléka leszerződött.

„Ez százalékosan jó arány, de minden egyes szakember nagyon hiányzik a rendszerből. A kórház szakembergárdája szinte emberfeletti erővel dolgozik a betegek megmentése, gyógyítása érdekében” – fogalmazott.

Orbán Viktor pénteken, a Kossuth rádióban azt mondta, hogy a kórházigazgatókkal történt találkozója után úgy látja: az egészségügy bírja a terhelést. A lélegeztetőgépes ágyak több mint fele szabad, és lélegeztetőgéppel fel nem szerelt Covid-ágyból is közel 11 ezer áll még szabadon. Orbán szerint minden megyei kórházban vannak gondok, de meg fogják tudni oldani a helyzetet.