Szombattól a szlovákok nem hagyhatják el csak úgy az országukat

2021. március 18. – 21:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szlovák állampolgárok számára szombattól tilos lesz külföldi utazás céljából elhagyni az országot – írja a szlovák közmédia alapján az MTI.

Szombattól már negyedszerre hosszabbítják meg a vészhelyzetet, és aznap már el is kezdik majd ellenőrizni a szlovák határokon és repülőtereken, hogy a külföldre utazók miért keltek útra.

A szlovák rendőrség szerint a külföldre utazóknak igazolniuk kell majd, hogy nem turizmus céljából lépik át a határt.

A korlátozást a kormány azzal indokolta, hogy így akarja orvosolni azt az ideiglenesen fennállt állapotot, hogy a februárban érvénybe lépett járványügyi korlátozások alapján – néhány indokolt kivétellel – tilos az egyes járások között utazni, ugyanakkor a külföldre utazás bármilyen céllal megengedett volt.

Szlovákiában február 8-tól lépett működésbe az úgynevezett Covid-automata, ami olyan intézkedési keretrendszer, amely a járványintézkedések enyhítésének vagy szigorításának automatizálását hivatott szolgálni a fertőzöttek aktuális számának tükrében. Ez a rendszer heti szinten – az aktuális fertőzöttségi adatokat figyelembe véve – szigorít vagy enyhít a korlátozásokon, amelyeket az egyes járásokban be kell tartani. Ezek közé a korlátozások közé tartozik az is, hogy az adott járásból vagy járásba korlátozások nélkül szabad-e ki- vagy beutazni.

A szlovák Nemzeti Egészségügyi Információs Központ adatai szerint nem változott sokat az új fertőzöttek heti átlaga, napi szinten 2000–2500 között mozgott a mintegy 5 és fél millió lakosú országban. Jelenleg közel 3500 koronavírus fertőzött személyt kezelnek kórházban Szlovákiában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!