Még 10 millió adag Pfizer-vakcina gyorsított szállításáról állapodott meg az EB

2021. március 16. – 14:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság 10 millió adag vakcina gyorsított szállításáról állapodott meg a Pfizer amerikai gyógyszergyártó és partnere, a BioNTech német biotechnológiai cégekkel a második negyedévre vonatkozóan – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden a Twitteren közétett üzenetében.

Ursula von der Leyen azt közölte, hogy a gyorsított eljárás keretében az uniós tagállamoknak szánt 10 millió adag vakcina a második negyedévre korábban tervezett 200 millió dózison felül értendő. A friss megállapodás pótolhatja a vakcinaszállítások esetleges hiányosságait, és szélesebb mozgásteret biztosít a tagállamoknak oltási kampányuk teljesítésére.

A 10 millió dózist a BioNTech/Pfizer vállalatokkal kötött szerződésben 2021. harmadik és negyedik negyedévében szállítani tervezett 100 millió adagból vonják le. Az uniós bizottság rövid közleményében hozzátette: a kedden született megállapodást a tagállamoknak még jóvá kell hagyniuk.

Az Európai Bizottság március 10-én arról tájékoztatott, hogy megállapodást kötött a BioNTech/Pfizer vállalatokkal, és ennek értelmében a következő két hétben négymillió adag oltóanyagot bocsátanak a tagállamok rendelkezésére a koronavírus-gócpontokban kialakult helyzet leküzdése és a határforgalom zavartalan fenntartása érdekében. Ezek leszállítása szintén a már lekötött oltóanyag-mennyiségeken felül történik.

A német BioNTech február elején jelentette be, hogy növelni szándékozik az Európai Uniónak szánt oltóanyag-szállításait. Sierk Poetting, a cég pénzügyi és ügyvezető igazgatójának tájékoztatása szerint a második negyedévben akár 75 millióval is több adag érkezhet a vakcinából az EU-tagországokba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!