A harmadik hullámban gyorsabban súlyosbodnak a tünetek

Legfontosabb

2021. március 14. – 06:36

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus brit variánsa gyorsabban terjed és fertőzőbb, ami miatt nemcsak Magyarországon, de Európa számos országában romlottak a járványügyi adatok – hangzott el az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. De vajon csak gyorsabban terjed, vagy veszélyesebb is?

Egymásra helyeztük a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen kezeltek számát egy grafikonon. A bal oldalon a kórházban ápoltak számát jelöltük, ez a sárga görbe, míg kékkel a lélegeztetőgépen lévőket jelöltük, a jobb oldali Y tengelyen. Ha a két görbe együtt mozogna, az azt jelentené, hogy minden 10. kórházi beteg van lélegeztetőgépen.

Az egyik dolog, ami rögtön látszik, hogy ősszel a kék vonal a sárga alatt volt, a november végi, december eleji csúcson a 7500-8000 fő körüli ápoltakból nagyjából 600-650 személy,

vagyis minden 12. beteg szorult lélegeztetőgépes kezelésre.

A harmadik hullámban azonban szinte rögtön együtt kezdett mozogni a két adat, itt az elejétől fogva már minden tizedik beteg került lélegeztetőre, sőt pár napja még csúnyább képet mutat a görbe, már

minden 9. kórházi beteg lélegeztetőgépen van.

Ez egyértelmű jele annak, hogy a harmadik hullám felfutását okozó brit vírusvariáns jóval súlyosabb tüneteket okoz, mint az eredeti.

A másik dolog, amit megfigyelhetünk, hogy míg ősszel a lélegeztetőre kerültek görbéje jóval laposabb volt, lassabban emelkedett a kórházba kerülők görbéjénél, a harmadik hullámban ez megváltozott. Már meredekebb annál, vagyis az új mutáns nem csak veszélyesebbnek, de agresszívebbnek, gyorsabbnak is tűnik, mint a régi. Vannak már erre irányuló kutatások, de közvetlen tudományos bizonyíték még nincs, csak a járványügyi adatokból lehet rá következtetni.

Február 18. óta, amikor bejelentették a harmadik hullám kezdetét, a kórházban ápoltak száma a duplájára, a lélegeztetett betegeké pedig a triplájára emelkedett. A szennyvízben is nő a vírus örökítőanyagának mennyisége, ami azt jelenti, hogy a közeljövőben még nem lesz csökkenés a megbetegedésekben, és valószínűleg a kórházban fekvők, lélegeztetőgépen kezeltek számában sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!