Átmenetileg nem fogad új betegeket a Covid-részlegeken a balassagyarmati kórház

2021. március 12. – 08:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Átszervezésre kényszerül a kórházvezetés a balassagyarmati kórházban, miután a betegszám elérte a maximumát a Covid-részlegeken – jelentette be a város polgármestere a Facebookon. Mint írta csütörtök éjszakai bejegyzésében, a kormányhivatal az elmúlt négy napban 67 Covid-fertőzöttet és 25 kontaktszemélyt helyezett karanténba. A fertőzésszám exponenciális növekedése ugyan megállt, de továbbra sem csökken a mértéke.

„A kórházban a Covid-részlegeken 205 beteget kezelnek, közülük több mint 20-an voltak csütörtökön lélegeztetőgépen, és egyre több a súlyos beteg. A betegszám elérte a kapacitás maximumát.”

A kórházvezetés „a maximális Covid-betegszám és a tömeges oltások megindulása miatt (mindkettőre szükséges a megfelelő számú személyzet biztosítása) átszervezésre kényszerült” – írja Csach Gábor.

Az átszervezés miatt:

  • átmenetileg nem fogadnak új Covid-betegeket a részlegeken;
  • átmenetileg Salgótarjánba kerül a a fekvőbeteg-ellátás a sebészet és a szülészet-nőgyógyászat osztályain. Itt, csakúgy mint novemberben, újabb Covid-részleget alakítottak ki;
  • a traumatológiai ellátás akut esetekre szűkül;
  • a járóbeteg-szakrendelés a novemberi csúcshoz hasonló csökkentett működéssel üzemel majd, erről a kórház honlapján írnak majd;
  • átmenetileg a pásztói Margit Kórházba (ahol nincs Covid-ellátás) költözik a krónikus belgyógyászati és ápolási osztály;
  • és átmenetileg a Dr. Kenessey Albert Kórház lett a megyei neurológiai aktív ellátó központ.

Csach Gábor azt is írta, hogy a kórház szívesen fogad éjszakai és hétvégi műszakba egészségügyi végzettségű önkénteseket ápolói munkára, továbbá takarításra és adminisztrátori feladatokra is várják a segíteni szándékozókat.

Ahogy korábban írtuk, jelentősen terhelt az ellátás a harmadik hullám felszálló ágában, a hatvani kórház már megtelt Covid-betegekkel, és a Dél-pesti Centrumkórházban minden, Covid-betegeknek szánt ágyon feküdtek már kedden, és az intenzív osztályon is sokan voltak.

Csach Gábor kitért arra is, hogy Balassagyarmaton is megkezdődött az oltások tömeges beadása, csütörtökön „csak az itteni oltóponton több mint 420-an kaptak oltást. Egyrészt a krónikus betegek, az idősek, a rendvédelmi dolgozók és a múlt hétvégén sms-t kapott regisztráltak oltása van soron. De folytatódik a szociális és egészségügyi dolgozók oltási programja is, a hétvégéig várhatóan közel ezer adag vakcinát oltanak (nyilván nem csak gyarmatiaknak) a kórház Rehabilitációs pavilonjában kijelölt oltóponton” – írta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!