A Kreml szerint semmi köze az orosz titkosszolgálatoknak a nyugati vakcinák rosszhírkeltéséhez

2021. március 8. – 10:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs közük az orosz titkosszolgálatoknak azokhoz a támadásokhoz, amelyek egyes tömegtájékoztatási eszközök közöltek a Covid-19 elleni nyugati vakcinákkal szemben – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azután, hogy The Wall Street Journal arról írt: az amerikai külügyminisztérium dezinformáció elleni részlegének egyik munkatársa több olyan gyanús publikációra bukkant, amelyek nyugati vakcinákat bíráltak. Az informátor szerint a külföldi közönségnek szánt, alacsony látogatottságú portálok közlései mögött az orosz titkosszolgálatok állnak.

„Ez nonszensz. Az orosz különleges szolgálatoknak nincs közük a vakcinák bírálatához” – jelentette ki Peszkov az amerikai The Wall Street Journalnek nyilatkozva.

„Ha minden olyan publikációt, amely a Szputnyik V-t bírálja, az amerikai biztonsági szolgálatok munkája eredményének tekintenénk, rég megőrültünk volna, hiszen ilyen közléseknek minden órában és minden percben tanúi vagyunk az angolszász tömegtájékoztatási eszközökben”

– tette hozzá Peszkov az Interfax orosz hírügynökség hétfői beszámolója szerint.

Az amerikai diplomáciai tárca szóvivője vasárnap a CNN-nek azt mondta, hogy a hitelrontó híreket a News Front, a New Eastern Outlook és a Oriental Review terjesztik. Mint mondta, ezek a portálok nemzetközi szervezetekkel, katonai konfliktusokkal és tiltakozásokkal kapcsolatban is félrevezető információkat jelentetnek meg – írja az MTI.


Moszkvában egyébként hétfőn feloldották a 65 év feletti lakosok és a krónikus betegek kötelező házi izolációját és távmunkában történő foglalkoztatását előíró polgármesteri rendeletet. Az érintetteket ugyanakkor arra a figyelmeztette Szergej Szobjanyin városvezető, hogy tartsák be a biztonsági előírásokat, s ha ismét utazni kezdenek, akkor első útjuk egy oltópontra vezessen.


Oroszországban a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 10 253-mal 4 333 029-re emelkedett. A napi növekmény 0,24 százalék, az új esetek 12,4 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 321 310-ra csökkent, míg a halálos áldozatoké 379-cel 89 473-ra nőtt, a felépülteké pedig 10 322-vel 3 922 246-ra emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 113,5 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 281 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 520 783 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!