Az oltást követő influenzaszerű megbetegedés várt mellékhatás a WHO szerint

2021. március 8. – 19:55

Másolás

Vágólapra másolva

A WHO Vakcinabiztonsági Globális Tanácsadó Bizottsága (GACVS) megállapította, hogy az influenzaszerű megbetegedés tünetei az oltás után várható immunválaszok – írja az MTI. Az Egészségügyi Világszervezet szakértői szerint a Covid-19 elleni vakcináról szóló friss jelentésekben megjelenő tünetek.

A vakcinákért felelős WHO bizottság február 25-én tartott virtuális ülést, hogy a több országból érkezett jelentések alapján felülvizsgálják a koronavírus ellen beoltott egészségügyi dolgozóknál tapasztalt influenzaszerű betegséggel kapcsolatos információkat és adatokat.

A tünetek között fejfájás, fáradtság, izomfájdalom, láz és borzongás szerepelt. A legtöbb tünet mérsékelt volt, és néhány napon belül megszűnt. A szakértők szerint ezekhez hasonló tüneteket észleltek a klinikai kísérletek során az oltást követő első néhány napban. Az oltásnak ezek a várt mellékhatásai a fiataloknál (55 év alattiak) valamivel gyakoribbak voltak, mint az idősebb beoltottak körében.

A WHO szakértői bizottsága szerint a Covid-19 elleni védőoltások előny/kockázat aránya továbbra is kedvező.

Egyelőre nem javasolnak semmilyen ajánlást a vakcinák biztonságosságának felülvizsgálatával kapcsolatban. Azt viszont javasolják, hogy azokat, akik megkapják az oltást, előzetesen tájékoztassák a várható mellékhatásokról. A tüneteket pedig kezelni kell, szükség esetén orvosi tanács alapján.

Arról, hogy hogyan működnek azok a vakcinák, amelyekkel itthon is oltanak, ajánljuk a Telexikon alábbi, második részét:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!