Kísérleti Covid-vakcinával oltottak be négy orangutánt és öt bonobót San Diegóban

2021. március 5. – 11:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elsőként kaphatta meg a Zoetis állatgyógyászati cég kísérleti Covid-vakcinájának két dózisát négy orangután és öt bonobó a San Diegó-i Állatkertben. Az oltóanyagot azért ebben az állatkertben kezdték el beadni elsőként, mert januárban nyolc gorilla is Covid-pozitív lett az állatkerthez tartozó szafariparkban, és félő, hogy esetleg mások is megbetegszenek. Ők jelenleg kezelés alatt állnak – írja a BBC.

A beoltott emberszabásúak jól vannak, egyiküknél sem lépett fel súlyos mellékhatás, hamarosan pedig antitest-tesztet végeznek rajtuk, hogy lássák, kialakult-e a védettség. Az oltottak között van az 28 éves orangután, Karen is, akin a majmok között elsőként hajtottak végre nyitott szívműtétet még 1994-ben. „Nem ez a normális. A pályám során még sosem fértem hozzá ilyen hamar ennyire korai kísérleti fázisban járó vakcinához, és még sosem éreztem, hogy ennyire szükség lenne rá” – mondta Nadine Lamberski vezető gondozó.

Covid-fertőzöttség más állatkertben is jelentkezett: a New York-i Bronx Állatkertben oroszlánok és tigrisek, a Barcelonai Állatkertben pedig oroszlánok betegedtek meg, ugyanakkor ezek az esetek ritkák. A Zoetis eredetileg kutyák és macskák számára kezdte el fejleszteni a Covid-elleni vakcinát még múlt év februárjában, miután egy hongkongi kutyánál kimutatták a fertőzést. Előző év októberében aztán arra jutottak, hogy a macskák és kutyák számára biztonságos és hatásos a vakcina, más állatokon azonban csak most kezdték el használni kísérleti jelleggel.

Lamberski szerint azonban megéri a kockázatot, különösen, hogy oroszlánoknak és tigriseknek például gyakran adnak be macskák és kutyák számára készített oltóanyagokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!