Covidos volt? Oktatóvideót készített a Semmelweis Egyetem arról, hogyan erősítheti a légzőizmát

2021. február 25. – 08:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mivel a koronavírus leginkább a gyenge légzőizomzattal rendelkezőket, vagyis az időseket, túlsúlyosakat, cukorbetegeket, krónikus szív- és tüdőbetegeket sújtja, ezért dr. Losonczy György egyetemi tanár szakmai vezetésével oktatóvideót készített a Semmelweis Egyetem arról, hogy miként erősíthetőek meg ezek a légzőizmok. A gyakorlatok azért fontosak, írják a sajtóközleményükben, mert a tüdőgyulladás súlyosabb kimenetele összefügg a fokozott légzőizom terheléshez (légszomj) való alkalmazkodási képtelenséggel,

így a betegséggel szembeni védekezésben kulcskérdés az erőteljes köhögés, melyet szintén a teherbíró légzőizomzat biztosít.

A légzőizom-erősítő gyakorlatokat nemcsak a veszélyeztetett csoportoknak ajánlják, hanem a tüdőgyulladáson már átesett, legyengült állapotú gyógyultaknak is. Három hét alatt már jelentős változás érhető el.

Azt javasolják, hogy „ha lakásunkhoz vagyunk kötve, naponta legalább háromszor végezzük el az itt látható egyszerű gyakorlatsort, mivel a légzés hatékonysága már egyetlen mozgásszegény hét alatt is romlani kezd”. Ezért ajánlják ezt is beépíteni a mindennapi gyakorlatok közé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!