Víruskutató szerint a kínai vakcina jobban véd a különböző vírusmutációk ellen

2021. február 22. – 22:54

frissítve

Víruskutató szerint a kínai vakcina jobban véd a különböző vírusmutációk ellen
Fotó: Mónus Márton/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai vakcina nagyobb valószínűséggel véd a különböző vírusmutációk ellen Rusvai Miklós víruskutató szerint, írja az MTI.

A szakember azt mondta, a különböző modellszámítások szerint a koronavírus dél-afrikai mutánsa esetében nagyjából 5-8 százalékot kell levonni a jelenleg ismert vakcinák hatékonyságából. A kínai vakcina pedig azért előnyösebb, mert az a vírus valamennyi fehérjéjét tartalmazza, így valószínűbb, hogy véd a különböző mutációk ellen.

Rusvai Miklós úgy látja, a koronavírusos esetek számának növekedését nem a szabályokat megszegők okozzák, hanem az új típusú vírusmutánciók. Azt is elmondta, hogy a koronavírus-fertőzés sokkal veszélyesebb, mint bármelyik vakcina, illetve elmondta, hogy azok is elkaphatják a vírust, akik már beoltatták magukat.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az oltásnak köszönhetően fertőződés esetén sokkal kevesebb vírus termelődik a szervezetben, így az nem jár súlyos megbetegedéssel, halállal, ráadásul kevésbé valószínű a fertőzés továbbadása is.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom