Orvosokat és ápolókat kért Szlovákia a járvány elleni küzdelemhez, Magyarország kész segíteni

2021. február 18. – 15:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztria és Lengyelország felajánlotta segítségét a járvány elleni küzdelemben Szlovákiának, Magyarország pedig „kész segíteni”, írja az MTI a szlovák külügyminisztérium államtitkárának, Martin Klusnak Twitter-bejegyzése alapján.

A szlovák kormány a járvány leküzdésének érdekében egészségügyi személyzetet kért a többi európai uniós országtól, Szlovákiának „mihamarabb tíz orvosra és 25 ápolóra lenne szüksége”.

„Sajnos a koronavírus új mutációi gyorsabban terjednek, és a fertőzöttek számának növekedéséhez, valamint a már úgyis rendkívül leterhelt kórházakra nehezedő nyomás erősödéséhez vezetnek. Ezért feltétlenül szükségünk van elsősorban az egészségügyi személyzet segítségére”

-írta a külügyminisztérium titkára. Ausztria katonai egészségügyi személyzetet, Lengyelország pedig 200 ágyat ajánlott fel kórházai intenzív osztályain. A magyarok felajánlását Klus egyelőre nem részletezte. Magyarország korábban is segített a szlovákoknak a járvány leküzdésében, a kormány nem rég küldött tíz lélegeztetőgépet a szlovákiai Szent Lukács Kórháznak.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom