Először olvadt össze két különböző koronavírus-variáns

2021. február 17. – 10:07

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus első hulláma óta számos esetben azonosították már a vírus új variánsait, ilyen többek között a dél-afrikai vagy az elsőként Nagy-Britanniában azonosított, már Magyarországon is terjedő változat is, ám most először találtak rekombináns változatot, vagyis olyan hibridet, ami két különböző variánsból állhatott össze. A NewScientist cikke szerint a rekombinációt egy kaliforniai mintában találták meg, és azonosították benne a brit variánsnak nevezett B.1.1.7 variánst, illetve a Kaliforniában felfedezett B.1.429 variánst, ami egy mutáció miatt bizonyos antitestekkel szemben rezisztensnek bizonyult. Utóbbiról azt feltételezik, hogy ez lehet a felelős a Los Angeles-i esetszámok legutóbbi emelkedéséért.

A rekombinációt az új-mexikói Los Alamos Nemzeti Laboratóriumban azonosította Bette Korber, aki egy február másodikai megbeszélésen említette először ezt. A Covid-19 új mutációit (amikor egy-egy változás történik a vírusban), illetve variánsait (a vírus olyan változatait, amiben vannak mutációk) folyamatosan monitorozzák a kutatók, és előző év decemberében, illetve idén januárban két egymástól független kutatócsoport is még arról számolt be, hogy nem találtak rekombináns változatot, noha ennek megjelenése abszolút várható volt már hosszú ideje. A rekombináció jelen esetben nem jelent még semmit, különösen, hogy Kober mindössze egyetlen esetben azonosított ilyet, így azt sem tudni, hogy ez csak egy kivételes eset-e vagy ez már egy átvitt fertőzés eredménye.

Korber mindenesetre a hibridről azt mondta február elején, hogy a két variáns tulajdonságai alapján megeshet, hogy egy gyorsabban terjedő, ellenállóbb változat alakulhat ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!